Nu is duidelijk waarom wasvoorschriften zo belangrijk zijn, maar waarom zijn deze dan soms zo onduidelijk? Als u de symbolen eenmaal door heeft, is het duidelijker dan in eerste oogopslag lijkt. Graag helpen wij u een handje verder door alle wasvoorschriften overzichtelijk voor u op een rijtje te zetten.
Snel een bepaald wassymbool vinden? Klik dan hieronder op een van de links:
Wassymbolen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Door de vele nieuwe stoffen en textiel die rond 1900 werden geïntroduceerd, werd het wassen van kleding en ander wasgoed een stuk gecompliceerder. Er was nog geen manier om te zien van welk materiaal het artikel gemaakt was, laat staan hoe dit behandeld moest worden. In 1957 is hier een standaardisatie aan etiketten voor bedacht. Zo is direct duidelijk waar het wasgoed van is gemaakt en hoe het materiaal behandeld moet worden.
Tegenwoordig zijn de wassymbolen op het etiket aan de binnenkant van kleding te vinden of worden deze aan de binnenkant van het artikel gedrukt. Over het algemeen worden de ISO-pictogrammen van Ginetex, de symbolen zoals wij die in Nederland kennen, gezien als internationaal standaard.
Voor het wassen zijn er twee groepen symbolen waar op gelet moet worden. Zo zijn er symbolen die aangeven hoe het artikel het beste gewassen kan worden of welk wasprogramma het meest geschikt is. De andere groep symbolen geeft aan op welke temperaturen het artikel gewassen kan worden. Als het symbool aangeeft dat het wasgoed in de wasmachine gewassen kan worden, staat er vaak in het icoontje op welke temperatuur het artikel gewassen kan worden. Zo is er maar één wassymbool nodig voor het aangeven van het wasprogramma en de temperatuur. Hieronder worden de twee wassymbool-groepen verder toegelicht.
Er zijn diverse wassymbolen die aangeven welk wasprogramma geschikt is voor het artikel. Zo wordt doormiddel van één symbool duidelijk of het wasgoed met de hand gewassen moet worden of met een handwasprogramma, niet gewassen kan worden of in de wasmachine kan worden geplaatst. Onder het wasgoed dat in de wasmachine gestopt kan worden, wordt onderscheid gemaakt tussen een normaal wasprogramma, antikreuk- of fijn wasprogramma of speciaal wasprogramma. Deze speciale wasprogramma’s zijn wasprogramma’s die specifiek zijn ontwikkeld voor bijvoorbeeld wol of zijde. In de wasprogramma symbolen van het wasgoed dat geschikt is voor in de wasmachine staat vaak ook een wastemperatuur aangegeven. Zo maakt één symbool twee belangrijke aspecten voor het wassen duidelijk.
Op elk etiket staat een wassymbool aangegeven die de maximale wastemperatuur aangeeft. Kouder wassen mag, warmer wassen heeft invloed op de kwaliteit van het artikel en wordt dus afgeraden. Op sommige wassymbolen staan geen nummers, maar wordt gebruik gemaakt van puntjes. Des te meer puntjes zich op het symbool bevinden, des te hoger de maximale wastemperatuur.
Een driehoek op een etiket zegt iets over het bleken van het artikel. Een driehoek geeft aan dat het artikel met bleek kan worden gereinigd. Hierbij gaat het om chloorbleek en zuurstofbleek. Niet iedereen heeft het door, maar sommige wasmiddelen en vlekverwijderaars bevatten deze bleekmiddelen. Bleekmiddelen zorgen voor verkleuringen, daarom zijn er ook unieke kleurwasmiddelen, deze voorkomen dat gekleurd textiel uitbleekt.
De driehoek met CL wordt sinds 2008 niet meer gebruikt op etiketten. Indien u het toch tegenkomt, houdt het in dat het artikel te bleken is met chloorbleek of een ander geconcentreerd bleekmiddel. De driehoek met strepen geeft aan dat zuurstofbleek gebruikt kan worden om het artikel te wassen. Zuurstofbleek komt voornamelijk voor in witwasmiddel.
Hoe u uw wasgoed droogt, kan veel invloed hebben op de kwaliteit van het artikel. Wassymbolen gerelateerd aan drogen zijn te herkennen aan het vierkante kader. Op het etiket wordt altijd aangegeven of het artikel wel of niet in de droger kan. Indien dit niet kan, is er vaak één specifieke manier om het artikel het best te drogen. Dit wordt dan op het etiket aangegeven. De symbolen kunnen aangeven of liggend drogen of het drogen aan een waslijn meer passend is. Indien er niks wordt aangegeven, is het ophangen van het wasgoed de beste optie. Daarnaast kan er ook een symbool aanwezig zijn die aangeeft dat het artikel niet uitgewrongen mag worden.
Indien het artikel te wassen is in de droger wordt dit aangegeven met een symbool van een vierkant met een rondje erin. De puntjes in de cirkel geven aan dat het wasgoed in de droger geplaatst mag worden onder bepaalde voorwaarden. Drogers hebben vaak diverse programma’s, daarom wordt in sommige gevallen ook aangegeven welk programma er voor het drogen van het artikel gedraaid moet worden.
Onder de delicate programma’s worden katoen, fijne was en overige programma’s verstaan. Wordt erg geen specifiek symbool voor delicate programma’s aangegeven op het etiket, maar heeft u wel een unieke stand voor het materiaal van het artikel op uw droger staan? Dan is het in de meeste gevallen geen probleem om het artikel in de droger te plaatsen en gebruik te maken van dit droogprogramma. Behalve als er wordt aangegeven dat het artikel op een andere manier gedroogd moet worden.
Verticale streep(jes) in een vierkante kader geven aan dat het artikel hangend aan een waslijn, droogrek of klerenhanger moet drogen. De hoeveelheid strepen geven aan hoe nat het wasgoed moet zijn voordat u deze laat drogen. Indien het meer dan één streep is, is het nodig om het artikel kletsnat te laten drogen. Dit houdt in dat het artikel niet in de wasmachine gecentrifugeerd mag worden. Een klein driehoekje in de linkerbovenhoek geeft aan de het artikel alleen in de schaduw mag drogen. Deze specificatie is erg belangrijk, omdat de zon wasgoed kan verkleuren en bij sommige artikelen zelfs de vezels zwakker kan maken.
Horizontale strepen in een vierkant kader geeft aan dat het artikel liggend moet drogen, bijvoorbeeld plat op een droogrek. Dit teken komt voornamelijk voor bij wollen artikelen. Des te meer strepen er zich in het vierkante vlak bevinden, des te natter het artikel moet zijn voordat u het laat drogen. Dit houdt in dat, als er meer dan één streep in het vierkant staat, het artikel niet gecentrifugeerd mag worden in de wasmachine. Als er een klein driehoekje in de linkerbovenhoek staat, geeft dit aan dat het artikel alleen in de schaduw mag drogen. De zon kan namelijk bepaald wasgoed verkleuren en de vezels zwakker maken.
Tip: Leg het artikel eerst op een handdoek voordat u deze laat drogen. Zo voorkomt u het lekken van water op de grond en mogelijke waterschade.
Niet alle artikelen kunnen gestreken worden, omdat niet alle stoffen tegen hoge temperaturen kunnen. Gelukkig is dit symbool goed herkenbaar door het strijkijzer. Voor dit symbool geldt: hoe meer stipjes in het strijkijzer staan, hoe heter er gestreken mag worden. Sommige strijkijzers hebben knopjes om de temperatuur te bepalen en dat maakt het begrijpen van deze stipjes erg makkelijk. Elk stipje staat dan gelijk aan één knopje en het instellen van de precieze temperatuur is dan onnodig. Maar sommige strijkbouten hebben deze knopjes niet en worden, bijvoorbeeld door middel van een draaiknop, bediend. Hoe weet u dan nu precies hoe heet één stipje is? Dit wordt helaas niet vaak op het etiket aangegeven, maar wij zetten dit even voor u op een rijtje:
Wassymbolen voor professionele- of chemische reiniging zijn cirkelvormig waar vaak een letter in staat. Als dit symbool op het artikel staat, wordt professionele reiniging aanbevolen. Oftewel breng het artikel naar een stomerij. De letters in de cirkel geven aan welk oplosmiddel er bij de chemische reiniging gebruikt moet worden. De letters zijn dus eigenlijk interessanter voor de professionele reiniger dan voor u, maar wilt u alsnog weten wat de letters inhouden? Wij zetten het voor u op een rijtje.
In deze blog hebben we de verschillende soorten wassymbolen op een rij gezet. Heeft u na het lezen toch nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Terug naar blog