123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
  • Home
  • Schoonmaakdoeken: alle verschillen op een rij

Schoonmaakdoeken: alle verschillen op een rij

De verschillen tussen drie populaire schoonmaakpastaâs

Schoonmaken doet u nog sneller en efficiënter als u een geschikt doekje gebruikt voor de klus. Maar er zijn zo veel verschillende schoonmaakdoeken, hoe weet u nu zeker welk doekje geschikt is voor welke klus? In deze blog wordt duidelijk welke doekjes er zijn en voor welke taak deze het beste worden ingezet. Ook wordt er dieper ingegaan op hoe u deze doekjes dan het beste gebruikt. Dit maakt de keuze voor het juiste doekje makkelijker en zorgt ervoor dat schoonmaken een stuk eenvoudiger wordt.
 

Snel een bepaald schoonmaakdoekje vinden?
Klik dan hieronder op een van de links:

 
> 1. Microvezeldoekjes > 5. Theedoeken
> 2. Zemen > 6. Vochtige schoonmaakdoekjes
> 3. Stofdoeken > 7. Spunj doeken
> 4. Vaatdoeken > 8. Schuurlappen

Wat zijn microvezeldoekjes?

Zoals de naam al zegt, zijn dit doekjes gemaakt van microvezels. De vezels van deze doekjes bestaan uit polyester en polyamide. Deze vezels zijn erg dun (0,01 tot 0,7 denier), hierdoor schuurt het materiaal niet en heeft het een lange levensduur.

De microvezels van de doeken zijn gesplitst, hierdoor is het oppervlak veel groter en dit maakt de doekjes erg absorberend. Dankzij de gesplitste vezels zit er meer ruimte tussen de vezels en in deze lege ruimte kan erg veel vuil en stof worden verzameld en vastgehouden. De doekjes kunnen zowel nat als droog worden gebruikt.

Waarvoor dient een microvezeldoek?

Een microvezeldoek is te gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen:

Welke microvezeldoeken zijn er?

Onder de microvezeldoeken is er onderscheid te maken tussen glasdoeken, stofdoeken, wonderdoeken en multifunctionele doeken.

Microvezel glasdoek

Glasdoeken zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van ruiten. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor alle soorten glazen oppervlakken, zoals: spiegels, ramen en glazen tafels. Dankzij de iets grovere structuur hebben de doeken een hoog absorberend vermogen voor vet en vuil. Hierdoor biedt een glasdoek ook een streeploos resultaat. De doeken werken, met of zonder glasreiniger, zeer uitmuntend. Na het reinigen kunnen glasdoeken gewassen worden in de wasmachine zonder wasverzachter op wasprogramma’s van 60 tot 90 graden.

Microvezel wonderdoek

Met een wonderdoek worden gladde oppervlakken eenvoudig schoon. Geschikt voor oppervlakken zoals meubels, computers en televisies. De doekjes hebben een fijne, gladde structuur waardoor ze veel stof opnemen. Deze doekjes zijn ideaal voor droog en nat gebruik. Is het doek vies? Dan zijn deze te wassen in de wasmachine zonder het gebruik van wasverzachter op temperaturen tussen de 60 en 90 graden.

Microvezel stofdoek

Stofdoeken zijn ideaal voor het droog afstoffen van gladde oppervlakken. Denk hierbij aan het afstoffen van meubilair en vloeren. Deze doeken zijn speciaal ontwikkeld om extreem veel stof vast te houden. Hierdoor is ronddwarrelend stof verleden tijd. Na het gebruiken van de doeken zijn deze te wassen in de wasmachine op 60 tot 90 graden. Gebruik hierbij geen wasverzachter.

Multifunctionele microvezeldoek

Zoals de naam al zegt, de multifunctionele doek is geschikt voor diverse schoonmaakklussen. Denk hierbij aan het reinigen van uw keuken, het afstoffen van meubels tot aan het schoonmaken van spiegels. Het doek is daarom zowel nat als droog te gebruiken. Als het doekje vies is, is deze te wassen in de wasmachine op 60 tot 90 graden.

Het verschil tussen glasdoeken, stofdoeken, wonderdoeken en multifunctionele doeken

Hieronder zetten wij nog één keertje de verschillen van de diverse microvezeldoeken op een rijtje.
 

Microvezel glasdoek Microvezel stofdoek Microvezel wonderdoek Multifunctionele microvezeldoek
Vochtig/nat bruikbaar
Wassen in wasmachine
Reinigen glazen oppervlakken
Maken streeploos schoon
Drogen in de droger

Wat zijn zemen?

Met een zeem maakt u gladde oppervlakken schoon of droog. Natuurlijk is dit te doen met verschillende doekjes, maar een zeem is hier specifiek voor ontwikkeld. Een zeem zorgt er namelijk voor dat het oppervlak in één keer streeploos en stralend schoon is.

Zemen staan bekend om hun hoog absorberend vermogen en lange levensduur. Dit maakt een zeem een vast product binnen de nodige schoonmaakartikelen voor het wassen van ramen.

Waarvoor dient een zeem?

Een zeem is te gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen:

  • Ramen lappen
  • Afnemen van spiegels. ruiten of uw auto
  • Vochtig afstoffen

Natuurzeem of kunstzeem: de verschillen

Er zijn twee verschillende soorten zemen, namelijk de natuurzeem en kunstzeem, maar wat is nu het verschil?

Natuurzeem

Natuurzemen zijn gemaakt van 100% leer. Hierdoor nemen zij met gemak grote hoeveelheden vocht op. Ook maakt dit de doeken erg zacht en hierdoor zijn deze uitermate geschikt voor het drogen van krasgevoelige oppervlakken. Een natuurzeem gaat langer mee dan zemen van synthetische materialen, indien deze natuurlijk op de juiste manier worden gebruikt.

 

Hoe gebruikt u een natuurzeem op de juiste manier? Zorg dat de zeem vochtig is tijdens het schoonmaken. Reinig de zeem ook regelmatig in een sopje met koud water en azijn of een sopje met Marseillezeep. Laat de zeem hangend drogen, maar niet in direct zonlicht of bij de kachel. Zo voorkomt u dat de zeem stug en hard wordt. Door tijdens het zemen steeds andere plekken van de zeem te gebruiken, zorgt u dat deze geleidelijk slijt. Zo gaat de natuurzeem jaren mee.

Kunst-/gaatjeszeem

Kunstzemen zijn gemaakt van synthetische stoffen. Uit welke stof het doek bestaat kan verschillen. Wel zijn het vaak stoffen als viscose, polyvinylalcohol en/of nylon. De gaatjes in de zemen zorgen ervoor dat de kunstzemen net zo veel vocht opnemen als natuurzemen. Kunstzemen zijn vaak erg soepel en makkelijk om te gebruiken. Als het doek vies is, kan deze eenvoudig worden gewassen in de wasmachine. Dit moet wel worden gedaan zonder wasverzachter en vaak op temperaturen tussen de 60 en 90 graden.

Het verschil tussen natuurzemen en kunstzemen

Natuurzeem Kunst-/gaatjeszeem
100% natuurlijk
Gaat langer mee
Weinig onderhoud voor lange levensduur
Hoog absorberend vermogen
Geschikt voor wasmachine
Uitspoelen voor eerste gebruik
 

Wat zijn stofdoeken? 

Voor het droog afstoffen van diverse gladde oppervlakken gebruikt u het beste een stofdoek. Deze doeken zijn speciaal ontwikkeld om grote hoeveelheden stof op te nemen en vast te houden. Zo dwarrelt stof niet rond, wat vaak wel gebeurt bij het afstoffen met andere doeken.

Stofdoeken kunnen gemaakt zijn van diverse stoffen, zoals: katoen, polyester en polyamide. De doeken zijn te gebruiken met de hand, maar kunnen vaak ook geplaatst worden op (vloer)wissers. Na gebruik zijn de meeste stofdoeken te wassen in de wasmachine zonder wasverzachter op 40 tot 60 graden.

Wat zijn Elektrostatische stofdoeken?

Elektrostatische stofdoeken hebben naast het extreem hoge stofvasthoudende vermogen nog een groot voordeel. Deze stofdoekjes zijn elektrostatisch opgeladen. Hierdoor trekken deze pluisjes, haren, stof en andere kleine vuiligheden aan. Deze vuiligheden worden vervolgens vastgehouden in de doekjes. Elektrostatische doekjes zijn vaak eenmalig te gebruiken en daarom koopt u deze in verpakkingen met grotere aantallen doekjes.

Waarvoor dient een stofdoek?

Een stofdoek is te gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen:

  • Afstoffen van meubels
  • Plaatsen op een vloerwisser voor schoonmaken van vloeren

Wat zijn vaatdoeken?

Vaatdoeken zijn doeken die vaak in de keuken te vinden zijn, waar ze zeer geschikt zijn voor het afnemen van harde oppervlakken. Deze doekjes hangen of liggen uren of dagen in de keuken, waar deze regelmatig worden gebruikt voor het schoonmaken, opruimen en afvegen van oppervlakken.

De doekjes zijn vaak gemaakt van katoen of viscose. Vaatwasdoekjes zijn gewoon te wassen in de wasmachine op 40 tot 90 graden, dit hangt af van het materiaal. De hoger de temperatuur, des te groter de kans is dat alle bacteriën die zich in het doekje nestelen geëlimineerd worden. Zo reinigt u altijd met een schoon vaatdoekje.

Waarvoor dient een vaatdoek?

Een vaatwasdoek is te gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen in en rondom de keuken:

  • Afnemen van de eettafel
  • Afnemen van het aanrecht
  • Spetters op de vloer of keukenkastjes verwijderen
  • Schoonmaken van het gasfornuis, de oven, magnetron, afzuigkap en koelkast

Het verschil tussen vaatdoeken van katoen en viscose

De meest voorkomende materialen waarvan vaatdoeken zijn gemaakt, zijn viscose en katoen. Deze materialen hebben elk verschillende voordelen. Maar welk vaatdoekje sluit nu het beste aan op uw schoonmaakbehoefte?
 

Katoen Viscose
Laat tijdens gebruik deeltjes los
Gaat jaren mee
Eerste keer afzonderlijk van ander wasgoed wassen
Mild wasmiddel gebruiken tijdens wassen
Heet wassen (60 graden)
Wassen met ander wasgoed mogelijk
Milieuvriendelijk

Wat zijn theedoeken?

Theedoeken zijn doeken waar de afwas mee wordt gedroogd. Denk hierbij aan het drogen van kook- en eetgerei. De doeken zijn vaak gemaakt van katoen of linnen. Een theedoek kan ook bestaan uit een mix van deze materialen, zo heeft u het beste van beide textielsoorten in één doek.

Theedoek van linnen of katoen

Wat zijn de voordelen van een linnen of katoenen theedoek?
 

Linnen Katoen
Sterker
Lichter
Rekbaarder
Pluist
Duurzamer
Meer absorberend
Kreukt niet

Wat zijn vochtige schoonmaakdoekjes?

Reinigingsdoekjes zijn vochtige schoonmaakdoekjes. Deze doekjes zijn vaak verpakt in hersluitbare dispenserverpakkingen. Veel van deze doekjes zijn breed inzetbaar, maar er zijn ook doekjes specifiek voor glazen oppervlakken, het toilet en de keuken. Dankzij de compacte verpakking zijn de doekjes makkelijk mee te nemen. De doekjes hebben vaak een unieke, frisse geur.

 

De meeste schoonmaakdoekjes zijn gemaakt van textiel, omdat deze doekjes maar eenmalig te gebruiken zijn. De vloeistof is vaak een mix van water en alcohol. Hierdoor vegen de doekjes met gemak vuiligheden weg en verwijderen ze hardnekkige vlekken. Daarnaast zitten er ook oppervlak actieve stoffen in, die zorgen voor een nog betere reinigende werking. Sommige doekjes bevatten ook biociden, voor een antibacteriële werking.

Waarvoor dienen vochtige schoonmaakdoekjes?

Reinigingsdoekjes kunt u gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen:

  • Reinigen van glas en spiegels
  • Verwijderen van stof en vuil
  • Elimineren van bacteriën
  • Afstoffen
  • Verwijderen van vlekken

Wat zijn Spunj doeken?

Spunj is een merk dat absorberende sponzen en doeken verkoopt. Hiermee maakt u gladde oppervlakken op een hygiënische manier schoon. De doeken van Spunj zijn uniek, deze zijn namelijk hydrofiel, hierdoor houden ze tot 7 keer hun eigen gewicht in water vast. Het doek zorgt dus voor een druppelvrije reinigingservaring.

Naast het vasthouden van vocht houden de doekjes ook stof en vuil langdurig vast. Het doek wordt hard als deze opdroogt, maar geen zorgen, deze wordt weer zacht als het nat of vochtig is.

 

De doekjes komen in verschillende vrolijke kleuren. Als het doek vies is, is deze te wassen op 30 graden in de wasmachine zonder bleekmiddel of wasverzachter. Het doek moet apart gewassen worden en gedroogd worden op een waslijn. De doeken breken of scheuren niet en laten geen kleine deeltjes achter. Hierdoor is het een stuk duurzamer dan andere sponzen en doeken.

Waarvoor wordt Spunj voor gebruikt?

Spunj is te gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen in en rondom het huis:

  • Verwijderen van condensatie
  • Afdrogen van bijvoorbeeld uw auto
  • Afnemen van spiegels, tegelmuren en andere gladde oppervlakken
  • Gemorste vloeistoffen snel opnemen

Wat zijn schuurlappen?

Een schuurlap is het ideaal voor het verwijderen van hardnekkig vuil. Schuurlappen hebben een mild schurende werking, waardoor het ideaal is voor het elimineren van aangekoekte- en harde vervuilingen. Idealiter worden deze lappen vochtig gebruikt op niet krasgevoelige oppervlakken.

Schuurlappen hebben over het algemeen een lange levensduur. De schuurlappen zijn niet wasbaar in de wasmachine, omdat dit de wasmachine kan beschadigen.

Waarvoor dient een schuurlap?

Schuurlappen zijn te gebruiken voor de volgende schoonmaakklussen:

  • Reinigen van barbecues, grills en ovens
  • Reinigen van gereedschap
  • Schoonmaken van de keuken of badkamer

Let op: Niet geschikt voor krasgevoelige oppervlakken en kookgerei met antiaanbaklaag.
 

In deze blog hebben we de verschillende soorten schoonmaakdoekjes op een rij gezet. Zo helpen we u bij het kiezen van het juiste schoonmaakdoeken voor uw schoonmaakklus. Heeft u na het lezen toch nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.


Bekijk onze schoonmaakdoeken!

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: