In deze blog bespreken we veelvoorkomende vragen over het schoon houden en gezond houden van zwembadwater. Wij laten u eerst zien wat de juiste niveaus en waardes zijn, zodat u hier naartoe kunt werken. Daarna kijken we naar de verschillende problemen waar u tegenaan kunt lopen en bieden we u de oplossingen daarvoor. We leggen u precies uit welke producten u het beste kunt gebruiken om optimaal te genieten van uw zwembad. Snel het juiste antwoord op uw vraag vinden? Klik dan hieronder op een van de vragen.
Hanteer de volgende waardes tijdens het meten en corrigeren van de pH waarde, alkaliniteit en verschillende chloorwaardes van uw zwembadwater. Dan weet u zeker dat uw zwembadwater in de juiste staat verkeert:
Voldoen de waardes van uw zwembadwater aan de normen in bovenstaande tabel? Dan is uw zwembad klaar voor gebruik en kunt u volop genieten van een zomer in uw eigen tuin.
Bij het opstarten van een nieuw zwembad raden we u aan om leidingwater te gebruiken, grondwater heeft vaak te hoge ijzerwaardes. Vervolgens zijn er een aantal stappen die u moet uitvoeren om te zorgen dat het water ook écht schoon blijft. Als u te lang wacht met een behandeling hebben bacteriën namelijk al direct de kans om zich door uw zwembad te verspreiden. Open leidingwater kan na 3 tot 7 dagen al zoveel bacteriën bevatten dat u er ziek van kunt worden. Voer daarom de volgende stappen uit direct na het vullen van het bad:
Als de pH waarde van uw zwembadwater te hoog blijft kan dit komen doordat de alkaliniteit van het water niet goed is. Goede alkaliniteit zorgt voor stabiliteit van de pH waarde. Wanneer dit namelijk te laag is kan dit ervoor zorgen dat een pH verlager geen effect heeft. Test daarom de TA waarde (totale alkaliniteit) met een teststrip en pas dit, als het nodig is, aan met een TA waarde verhoger.
Dit is afhankelijk van het moment. Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1000 liter water.
Daarna is de hoeveelheid toe te voegen chloor afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur, het gebruik en de blootstelling aan zonlicht. Het is in ieder geval belangrijk dat de chloorwaardes te allen tijde op peil gehouden worden. Test ze daarom regelmatig met een teststrip en stel waar nodig bij. De ideale waardes uitgedrukt in parts per million, een concentratie maat, zijn als volgt:
Overigens moet ook de pH waarde goed op peil gehouden worden, omdat het chloor anders niet goed zijn werk kan doen. Houd deze waarde altijd tussen de 7,2 en de 7,6.
U test wat de oorzaak van het groene water is door een teststrip of een digitale meter te gebruiken. Meet in ieder geval de alkaliniteit, pH waarde en de hoeveelheid cyaanzuur. Benodigde producten:
Kunt u de zwembadtrap of de bodem van uw zwembad niet meer goed zien? Dan is het water troebel. De voornaamste veroorzaker hiervan is kalkafzetting. Kalk laat los wanneer het zwembadwater niet goed in balans is. Als u goed kijkt kunt u meestal ook kalkdeeltjes zien drijven als dit inderdaad het probleem is.
Meet regelmatig de pH waarde, de temperatuur van het zwembad en de alkaliniteit om dit te voorkomen. Deze waardes kunt u eenvoudig bijstellen met een verhoger of verlager. Gebruik daarnaast eventueel preventief een basisreiniger om te voorkomen dat het water in de toekomst troebel wordt.
Soms heeft het water een meer melkachtige structuur en een troebele (melk)witte kleur. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt door een foutieve pH waarde, een aluminium object in uw zwembad of een teveel aan vlokmiddelen. De pH waarde kunt u eenvoudig testen en bijsturen met een pH verhoger of pH verlager.
Is het aluminium object het probleem? Haal dit dan uit het zwembad, waarna u het water (met behulp van een filterpomp) goed moet spoelen of filteren.
Het probleem met de vlokmiddelen oplossen? Stel in ieder geval de pH waarde bij en zet vervolgens de filterpomp een poosje uit. Het vlokmiddel zinkt dan naar de bodem, waarna u het eenvoudig kunt verwijderen met een zwembad bodemreiniger.
Bruin zwembadwater heeft meestal twee oorzaken: bruine algen of ijzeroxide. Volg voor het verwijderen van bruine algen dezelfde methode als bij de groene algen; dus test het zwembadwater met een teststrip of digitale meter en breng de waterbalans weer op orde.
IJzeroxide herkent u doordat de zwembadvloer en -wanden niet glibberig zijn. Zijn de wanden wel glibberig? Dan is er sprake van een algenvervuiling. Heeft u grondwater gebruikt bij het vullen van het bad? Dan is de kans groot dat er ijzeroxidatie plaatsvindt. Dit kunt u helaas alleen oplossen door het bad volledig leeg te laten lopen en opnieuw te vullen. Gebruik deze keer leidingwater, meet alle waardes en breng ze weer goed op peil.
Er ontstaan vaak zwevende deeltjes in het water als het filter de losse vervuilingen niet goed kan opvangen. Om dit op te lossen kunt u vlokmiddelen gebruiken. Dit is een product waarmee alle kleine vuiltjes en zwevende stoffen samengebonden worden, waardoor het filter ze een stuk makkelijker uit het water kan halen.
Met al deze informatie komt u een heel eind om uw zwembadwater in een goede, schone en gezonde conditie te houden. Bij 123schoon.nl kunt u alle middelen die hiervoor nodig zijn bestellen.
Terug naar blog