123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
  • Home
  • Stappenplan voor nieuw zwembadwater

Stappenplan voor nieuw zwembadwater

Onderhoud van zwembad(water)

Zodra de zon gaat schijnen en de temperatuur hoger wordt, wordt de behoefte om een frisse duik te nemen ook groter. Als u een eigen zwembad heeft staat niets u hierbij in de weg, tenzij u uw zwembad niet goed onderhoudt. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe u uw uw zwembad kunt onderhouden en welke middelen u hierbij nodig heeft.

Stap 1: Neem uw (nieuwe) zwembad correct in gebruik
Als u voor het eerst een zwembad heeft aangeschaft óf na een lange winter uw zwembad weer in gebruik gaat nemen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee dient te houden. Ten eerste is het handig om te beginnen met het controleren van het watercirculatiesysteem en de filterinstallatie. Zo is het verstandig om een filterpomp aan te schaffen, zodat het water rondgepompt en gefilterd wordt. Hierdoor wordt al het vuil direct verwijderd, want in stilstaand water gedijen algen, bacteriën en schimmels het best.

Daarnaast is het ook aan te raden om het filter eens in de zoveel tijd te vervangen (bij een normale filterpomp) of te backwashen (bij een zandfilterpomp), anders gaat de werking van het filter achteruit. Ook kunt u middelen gebruiken om het filter te beschermen, zoals een metaal- en kalkstabilisator. Het bad kan verder het beste gevuld worden met leidingwater. Het gebruik van ander soort water, zoals grondwater, kan voor problemen zorgen. Zo bevat dit soort water vaak te veel kalk en ijzer en kan de zuurgraad afwijken. Het is daarom verstandig uw bad gewoon te vullen met leidingwater.

Begin ook altijd met een chloorshockbehandeling. Dit betekent dat u een extra hoge dosering chloor moet toevoegen, drie keer de gebruikelijke dosering. Een richtlijn hiervoor is dat u per 1.000 liter zwembadwater 3 chloortabletjes moet toevoegen.

Stap 2: Meet de waardes
De uitdrukking 'meten is weten' geldt zeker ook voor zwembaden. Er zijn verschillende waardes die u regelmatig moet meten om te zorgen dat uw zwembadwater goed blijft. Dit kunt u doen met teststrips of met elektrische meters. De volgende waardes zijn belangrijk:
  • pH-waarde: Door de pH-waarde te meten komt u erachter hoe zuur uw zwembadwater is. Het water is neutraal als het een waarde heeft van 7,0. Bij een waarde hoger dan 7,0 is het alkalisch en bij een waarde lager dan 7,0 is het zuur. Een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat het water corrosief wordt en een schadelijke werking kan hebben, terwijl water met een te hoge pH-waarde troebel kan worden en er kalkaanslag kan ontstaan. Idealiter heeft het water een pH-waarde tussen 7,2 en 7,6.
  • Alkaliteit: De stabiliteit van de pH-waarde wordt bepaald door de zogeheten alkaliteit van het zwembadwaarde. Deze waarde dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m. (parts per million: eenduizendste gram per liter).
  • Chloor: Chloor zorgt ervoor dat bacteriën in het zwembadwater tegen worden gegaan en dat algen worden gedood. Er zijn drie soorten chloorwaardes, namelijk totale, vrije en gecombineerde chloorwaardes. De totale chloorwaarde geeft aan hoeveel chloor er totaal in het water zit. De vrije chloorwaarde geeft het actieve chloor in het water aan, dus het chloor dat daadwerkelijk desinfecteert. Gebonden chloor is juist niet meer actief en kan de desinfectie van het zwembadwater zelfs tegenwerken. Deze waarde moet dus zo laag mogelijk gehouden worden en mag nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde. De ideale waardes:
    - Totale chloorwaarde: 0,5 - 3,5 p.p.m.
    - Vrije chloorwaarde: 0,5 - 2,5 p.p.m. (1,0 p.p.m. voor binnenbaden en 2,0 - 2,5 p.p.m. voor buitenbaden).
    - Gebonden chloorwaarde: maximaal 1,0 p.p.m. 
Stap 3: Corrigeer de waardes
De ideale waardes van uw zwembadwater zijn hierboven beschreven. Merkt u bij het testen dat het water hier niet aan voldoet? Dan kunt u dit heel eenvoudig corrigeren met onze producten.
 
pH-waarde Chloor Alkaliteit
  • Verhoog of verlaag de waarde
  • Korrels
  • Ideaal: tussen 7,2 en 7,6
  • Creëert continue desinfectie
  • Chloortabletten
  • Ideaal: tussen 0,5 en 2,5 p.p.m.
  • Verhoogd totale alkaliteit
  • Korrels
  • Ideaal: tussen 100 en 150 p.p.m
Er zijn verschillende zaken die de waardes van het zwembadwater kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat er dus ook geen vaste standaard is voor de hoeveelheid producten die u voor uw zwembad nodig heeft. Minimaal eens per week testen is dan ook noodzakelijk om te zien waar het zwembadwater behoefte aan heeft. De waardes worden bijvoorbeeld beïnvloed door:
- De temperatuur van het water (idealiter tussen 25 en 27 °C)
- Hoeveelheid zonlicht
- Vervuiling
- Intensiteit van het gebruik

Stap 4: Reinig het zwembad
Als het zwembadwater de geschikte waardes heeft is het zwembad nog niet geheel gereinigd. Zo moeten ook de zwembadrand en andere stenen of stalen delen van het zwembad regelmatig gereinigd worden. Dit doet u bijvoorbeeld met basisreinigers of randreinigers.

Daarnaast komen er in het water, ook als de waardes gewoon prima zijn, altijd vuildeeltjes terecht. Dit kunt u tegengaan door altijd te douchen voordat u in het zwembad gaat en het bad af te dekken als u er geen gebruik van maakt, maar echt voorkomen doet u het nooit. Met desinfectiemiddelen worden alle bacteriën gedood, terwijl vlokmiddelen ervoor zorgen dat de vuildeeltjes samengebonden worden en zo makkelijker kunnen worden opgevangen door het filter.

Stap 5: Bestrijd algen
Warm zwembadwater is voor algen een feestje. Algengroei kan het water groen maken en ervoor zorgen dat het zwembad er niet meer zo aantrekkelijk uitziet. Zo hechten algen zich ook aan de bodem en de zijkanten van het zwembad en dit is geen fraai gezicht. De groei van algen wordt veroorzaakt door een incorrecte pH-waarde van het water, te veel zonlicht of een te hoge temperatuur. Alleen in het geval van de pH-waarde kunt u dit makkelijk voorkomen, door regelmatig de waardes te checken en te corrigeren.

Er zijn daarnaast wel middelen om algen(groei) te voorkomen. Voeg bijvoorbeeld elke week anti-alg toe aan het water, waardoor algenvorming wordt tegengegaan. Door bovendien het zwembad af te schermen voor zonlicht als het niet gebruikt wordt kunnen ook al een hoop problemen voorkomen worden.
Heeft u al last van algen in het zwembad? Dan kan het toepassen van een shockbehandeling een oplossing zijn. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld desinfectiemiddelen gebruiken. Lees altijd de verpakking van de producten voor de juiste dosering.

Stap 6: Maak uw zwembad winterklaar
In de winter gebruikt u uw zwembad waarschijnlijk niet zo veel. Hoe maakt u uw bad dan winterproof? Allereerst is het natuurlijk noodzakelijk om het zwembadwater schoon achter te laten, door bijvoorbeeld het bodemvuil en zweefvuil te verwijderen en de waardes goed te controleren. Bovendien is het nodig om de installatie vorstvrij te maken, anders kan het kapotgaan. Tap de delen die boven de vorstgrens liggen af, verwijder de O-ringen en vervang indien mogelijk het zandfilter.

Laat verder het waterpeil zakken tot onder de skimmers en inspuiters. Het beste kunt u deze dichten met een rubberen stop, zodat er geen regenwater of sneeuw in het zwembad terechtkomt. Maak hiervoor eerst wel even de leidingen droog. Het water dat achterblijft zal overwinteren in het bad. Plaats daarom winterdrijvers, zodat het water kan bevriezen zonder schade te veroorzaken aan uw zwembad. Plaats bovendien altijd een afdekzeil boven het bad, bijvoorbeeld om algengroei te verminderen en vuiligheden af te schermen. Uw bad is dan winterklaar! En dan kan u, als het mooi weer wordt in de zomer, weer beginnen bij stap 1.

Zwembad kalender
In ons assortiment vindt u allerlei producten zodat u optimaal kunt genieten van uw zwembad(water). Soms heeft een product de tijd nodig om goed te kunnen oplossen in het water en zijn werking te kunnen doen. Hieronder vindt u een fictieve kalender waarin schematisch wordt weergegeven welke producten u op welk moment kunt gebruiken.
 
Zwembad kalender
Maandag
Vul 's avonds het bad met leidingwater. Gebruik een startset om het zwembad correct te gebruiken.       Maandag
Troebel water? Het is tijd om alle waardes te gaan meten. Hierdoor ontdekt u dat de pH-waarde te hoog is geworden en kunt u dit bijstellen met pH-min.
Dinsdag
 
Lekker zwemmen! Dinsdag
 
Warmterecord! Geniet de hele middag van uw zwembad.
Woensdag
 
Vlekken na een heerlijke barbecue en poolparty? Gebruik randreiniger.
Woensdag
 
Lekker zwemmen!
Donderdag
 
Lekker zwemmen! Donderdag
 
Lekker zwemmen!
Vrijdag
U voegt anti-alg toe ter preventie. Vrijdag
Groenige uitslag? Waarschijnlijk doordat het water te warm is geworden door de zon. Geef uw zwembadwater een shockbehandeling.
Zaterdag
Regen? Dek uw zwembad af met een zeil. Zaterdag
 
Lekker zwemmen!
Zondag
Regen? Dek uw zwembad af met een zeil. Zondag
Meet vandaag de waardes weer. Vooral de pH-waarde en de chloorwaarde krijgen uw aandacht. Voeg opnieuw anti-alg toe.
 
Bekijk producten voor zwembad onderhoud


Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: