123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
Populaire vaatwasmiddelen
Dreft vaatwasmiddel
Finish vaatwasmiddel
Sun vaatwasmiddel
  • Home
  • Een schone auto na de (auto)vakantie

Een schone auto na de (auto)vakantie

Een schone auto na de (auto)vakantie
Op vakantie gaan met de auto brengt vele voordelen met zich mee. U heeft de vrijheid en flexibiliteit. U kunt vertrekken wanneer het u het beste uitkomt en een tussenstop maken wanneer u daar behoefte aan heeft. Het allerfijnste is dat u de kofferbak lekker vol kunt gooien met spullen die u mee wilt meenemen. Daarnaast is reizen met de auto ook best avontuurlijk, want onderweg ontdekt u wellicht ook nog eens nieuwe leuke plekken.

Bij terugkomst van vakantie wordt het echter tijd om uw auto, die u van A naar B heeft gebracht, extra zorg te geven. Want uw auto en dan vooral het interieur, krijgt het tijdens een autovakantie nogal flink te verduren. Denk aan brood-, chips- of koekkruimels, plakkerige (limonade)vlekken, stof, zand, modder en ander vuil. Een vuil auto interieur is een broeinest voor bacteriën en virussen. Een goede reiniging is dan ook volledig op zijn plaats.

Snel vinden wat u zoekt? Klik hieronder door naar het onderwerp waar u meer wilt weten:

> Checklist autoreiniging
> Interieur
> Exterieur
> De finishing touch

Een goede voorbereiding is het halve werk

Met een goede reiniging wordt al het vuil, maar ook de bacteriën en virussen verwijderd. Voordat u begint met het schoonmaken van uw auto is het handig om u voor te bereiden. Het interieur van een auto bestaat uit verschillende stoffen en materialen, die moeten elk anders worden behandeld om zo beschadiging te voorkomen. Daarnaast bent u met een goede voorbereiding al goed op weg. Wij hebben een handig lijstje met benodigdheden voor u samengesteld. Altijd handig om bij de hand te hebben wanneer u uw auto gaat schoonmaken.
 

Checklist autoreiniging:

Een stofzuiger en opzetstukken
Een emmer met lauw water
Tuinslag met sproeikop
Een spons of washandschoen
Microvezeldoekjes
Cockpitreiniger/interieurreiniger
Bekledingsreiniger
Impregneerspray
Velgenreiniger
Ruitenreiniger
Auto shampoo
Een zeem
Een kleine zachte borstel (bijvoorbeeld een oude tandenborstel) of kleine kwast

Bekijk onze Voertuigreinigers

De stappen naar een schone auto

Nu u de nodige spullen heeft gaan we over naar de stappen van het schoonmaken. Het navolgen van deze stappen maakt het reinigen van uw auto stukken efficiënter. Uiteraard bent u vrij om er uw eigen draai aan te geven en zo een manier te vinden die het beste bij u past. De stappen zijn onderverdeeld voor het interieur en het exterieur. Zo hoeft u niet alle stappen te lezen als bijvoorbeeld alleen de binnen-, of buitenkant een grote schoonmaak nodig heeft.

Interieur:

1. Uitruimen: begin allereerst met het uitruimen van uw auto. Doe dit door alle losse voorwerpen en al het afval uit uw auto te halen. Het is handig om te beginnen in de kofferbak en dan zo naar voren te werken. Bij het dashboard werkt u het beste van boven naar beneden. Op die manier valt het vuil op de matten/bodem van uw auto en kunt u vanuit daar alles opzuigen. Klop de matten ook even goed uit, zodat het ingenestelde stof en vuil er ook uit komt.

2. Stofzuigen: zodra alle losse rommel en voorwerpen uit de auto zijn, kunt u beginnen met stofzuigen. Vergeet het gedeelte onder de stoelen en matten niet. Voor de smalle hoekjes in de auto is het handig om een smal opzetstuk voor uw stofzuiger te gebruiken. Als uw huisdier gezellig mee was op vakantie en er nu overal dierenhaartjes rondwarrelen en niet te missen zijn op de autobekleding, dan kan een opzetstuk speciaal voor huisdieren een uitkomst zijn, ook voor in de toekomst.

3. Poetsen: nu u uw auto zo stofvrij mogelijk heeft gemaakt, kunt u aan de slag met het poetswerk. Begin met het reinigen van uw ruiten aan de binnenkant. U doet dit met een ruitenreiniger en twee doeken. Op één doek spuit u de ruitenreiniger en daar maakt u de ruiten mee schoon. Voor de tweede ronde gebruikt u een zeem, zonder reiniger, om nogmaals over uw ruiten te gaan. Zo droogt u goed de ruiten en krijgt u een streeploos resultaat. Vergeet bij het reinigen van de ramen de bovenste randjes bij de deuren niet. Die worden vaak vergeten, maar ook daar blijft er vuil achter. U maakt de ruiten aan de buitenkant op dezelfde manier schoon.

Tip: gebruik voor de ruiten liever geen Glassex, dit zou een waas kunnen achterlaten en uw zicht tijdens het autorijden kunnen belemmeren. Gebruik in plaats daarvan een ruitenreiniger die speciaal is ontworpen voor het reinigen van autoruiten.

4. Vergeet de kiertjes niet: het valt niet altijd op, maar die zeer smalle openingen in uw auto kunnen aardig wat vuil en stof vasthouden. Het is dus goed om die dan ook gelijk vuilvrij te maken. U gebruikt hiervoor een kleine zachte borstel, bijvoorbeeld een oude tandenborstel of een zachte kleine kwast. Wilt u het professioneler aanpakken dan zijn bijvoorbeeld detailing swabs erg handig. Die zijn speciaal ontwikkeld om vuil en residu te verwijderen van plekken die lastig te bereiken zijn. Naast het schoonmaken van kiertjes kunnen detailing swabs ook gebruikt worden om (auto)dressing gemakkelijk aan te brengen.

5. Haal een doek over het dashboard: om uw dashboard en andere onderdelen van het interieur (behalve de stoelen) te reinigen gebruikt u een cockpitreiniger/interieurreiniger. Pak een microvezeldoek en spuit daarop de interieur,- of cockpitsreiniger. Dit veegt u over uw dashboard en andere interieuronderdelen.

Tip: spray de interieur,- of cockpitsreiniger niet direct op uw dashboard of de andere onderdelen van het interieur. Dat gaat zich namelijk verspreiden. Hierdoor is de kans groot dat het ook op uw ruiten komt en die heeft u nou net gereinigd. Voorkom het dus om opnieuw uw ruiten te moeten reinigen.

6. Op een schone stoel zit u lekkerder: we kunnen ons voorstellen dat de stoelen niet zijn achtergebleven en ook toe zijn aan verfrissing. Met een bekledingsreiniger, een microvezeldoek en een emmer lauw water maakt u de stoelen weer schoon en fris. Maak de microvezeldoek nat, spuit er wat bekledingsreiniger op en schrob lichtjes over de vlekken. Let er wel op dat u niet teveel water gebruikt, anders krijgt u kletsnatte stoelen. Als finishing touch kunt u een impregneerspray aanbrengen. Dit biedt bescherming tegen vlekken op basis van water, olie en vet.

Tip: let er bij het gebruik van zowel de bekledingsreiniger als de impregneerspray op dat het geschikt is voor het type materiaal van uw stoelbekleding.

7. Een frisse geur: Na het schoonmaken van de binnenkant van uw auto, kan het voorkomen dat het toch nog niet helemaal fris ruikt. Volle asbakken of etensresten kunnen weleens hardnekkige geurtjes achterlaten. U zou dan een bak met zuiveringszout of koffiedik in de auto kunnen neerleggen, die absorberen namelijk geurtjes. Laat dit tot de volgende ochtend staan. Is de geur dan nog niet weg? Dan zou het kunnen liggen aan uw interieurfilter of airconditioning. Zodra de interieurfilter toe is aan vervanging is dat te merken aan de muffe geur die blijft hangen in de auto. Na verloop van tijd kan het zijn dat er schimmel is ontstaan in de airconditioning, dit veroorzaakt ook nare geurtjes. Een onderhoudsbeurt is dan niet te vermijden.

Exterieur:

Nu de binnenkant is verzorgd, is de buitenkant aan de beurt. Voor de buitenkant van uw auto komt er meer water aan te pas. Hoe vuiler de auto hoe meer water en zeep u nodig zal hebben.

8. Maak uw auto nat met water: de plek waar uw auto staat voor de schoonmaak speelt een best grote rol in de keuze voor het nat maken van de auto. Het beste kunt u dit doen met een tuinslang en met voldoende afstand een hogedrukspuit. Let hierbij op dat de bar niet hoger is dan 200. Als het gebruik van een tuinslang of hogedrukspuit niet de makkelijkste optie is voor u, dan zou u ook gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een emmer met lauw water en een spons of een watersproeier om uw auto met water te besprenkelen.

Let op: Het wassen van een auto op straat is niet in elke gemeente toegestaan. Bekijk de website van uw gemeente voor meer informatie hierover. Als u hierover niks vindt op de website, neem dan voor de zekerheid even contact op met uw gemeente.

9. Glimmende velgen: velgen worden snel vuil en het soort vuil dat op velgen komt gaat er vaak moeilijk van af. Spuit de velgen daarom in met een velgenreiniger en laat deze 3 tot 5 minuten intrekken. Een velgenreiniger maakt het u een stuk makkelijker om deze hardnekkige vuiltjes te verwijderen. Voor uw velgen gebruikt u het beste een aparte washandschoen/spons of borstel, eentje die u in ieder geval niet op uw lak gebruikt. Bijvoorbeeld een oude washandschoen of een velgenborstel.

10. Insecten op uw auto? Weg ermee: als u insecten op de neus van uw auto heeft, wilt u deze natuurlijk snel en gemakkelijk verwijderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. U kunt bijvoorbeeld een doek nat maken met water en deze op de plek leggen waar de aangekoekte insecten zitten. Laat dit 10 minuten intrekken en veeg ze daarna in een handomdraai weg. Een andere oplossing is een insectenspray gebruiken. Deze spray weekt de insecten na 5 minuten los, waarna u ze makkelijk kunt wegvegen. Een kanttekening bij het gebruik van een insectenspray is dat een te agressieve reiniger uw lak zou kunnen beschadigen, let daar goed op.

Tip: heeft u stickers en oude tolvignetten op uw auto? In ons helpcentrum vindt u handige tips over hoe u die gemakkelijk kunt verwijderen. 

11. Geef uw auto een sopje: en dan nu het grote werk! Nu uw auto nat is en alle nodige reinigers op de juiste plekken zijn aangebracht, is het tijd om echt te gaan schoonmaken. U vult twee emmers met lauw water. Bij één emmer voegt u daar nog auto shampoo aan toe, de andere emmer is om uw vuile handschoen/spons in af te spoelen. Met een spons of washandschoen gaat u één voor één alle panelen af. Doe dit van boven naar beneden en in rechte lijnen. Niet in ronddraaiende bewegingen, omdat dit weer kans geeft op krassen. Als u alle onderdelen heeft gehad spoelt u uw auto af.

Tip: het is handig om in beide emmers een grid guard te gebruiken. Die zorgt er namelijk voor dat vuil niet omhoog komt. Handig, want als die vuiltjes weer via uw spons op de auto komen, kunnen die weer krasjes veroorzaken.

12. De kers op de taart: zodra alle auto shampoo en schoonmaakresten van de auto zijn verwijderd, kunt u een spraywax op uw auto spuiten. De wax beschermt de autolak en maakt het schoonhouden van uw auto makkelijker, omdat vuil minder de kans krijgt om zich aan autolak te hechten. Voor het beste resultaat brengt u twee lagen spraywax aan en droogt u uw auto daarna met een droogdoek. Sommige (spray)wax moet op een droog oppervlak worden aangebracht. In dat geval droogt u eerst uw auto volledig af en brengt u daarna de wax aan met een waxpad.

De finishing touch:

Na het volgen van alle stappen is uw auto van binnen en buiten weer helemaal fris en stralend schoon. Voor de laatste puntjes op de i, zou u bijvoorbeeld de banden en als u dat heeft, ongelakte plastic delen op uw auto die zijn vervaagd weer mooi zwart maken. Dit kunt u doen met een oude doek of spons en bumper zwart.

Let op: het wordt altijd aanbevolen om de verpakking van alle producten die u gebruikt na te lezen.

Bekijk onze Voertuigreinigers

Terug naar blog

Misschien ook interessant: