123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Populaire wasmiddelen
Ariel wasmiddel
Robijn wasmiddel
Lenor wasmiddel
Neutral wasmiddel
  • Home
  • Maak uw auto winterklaar: zo gaat u veilig de weg op

Maak uw auto winterklaar: zo gaat u veilig de weg op

Auto in winter


Dat uw auto het zwaarder heeft tijdens de winter dan tijdens de zomer is vast geen verrassing. Koude temperaturen, gladheid en pekel kunnen allemaal voor problemen zorgen. In deze blog hebben wij daarom al onze wintertips voor u op een rijtje gezet. Hiermee kunt u uw auto winterklaar maken, alle problemen oplossen én weet u precies welke producten u moet aanschaffen voor de koudere maanden.

5 tips om uw auto winterklaar te maken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze vijf tips zorgt u ervoor dat uw auto klaar is voor de winter:

  1. Vervang uw huidige ruitenwisservloeistof door vloeistof die tegen lage temperaturen kan. Er zijn namelijk ruitenwisservloeistoffen beschikbaar die bestand zijn tegen temperaturen tot wel -20 °C. Hiermee voorkomt u dus dat de ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit en dat de sproeiers zelf ook bevriezen. Zo kunt u altijd uw autoruiten blijven reinigen, ook als het vriest.
  2. Wissel uw zomerbanden voor winterbanden. De rubbersamenstelling hiervan is namelijk anders, waardoor er ongeacht sneeuw of kou meer grip op het wegdek is. Door de afvoerkanalen in het profiel van de banden wordt de sneeuw tijdens het rijden bovendien platgedrukt, komt het in de profielen terecht en wordt het eenvoudig afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat u twee tot drie keer sneller tot stilstand komt als u remt dan bij zomerbanden het geval zou zijn. Al deze zaken zorgen ervoor dat het gebruik van winterbanden een stuk veiliger is, waardoor het in bepaalde landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zelfs verplicht is.
  3. Stel een setje met winterspullen samen dat u bewaart in de auto. Met een pakket van bijvoorbeeld ruitenontdooier, een stevige ijskrabber en een anti-ijsdeken kunt u zorgen dat ongelukjes in winters weer voorkomen worden en dat u ieder probleem eenvoudig kunt oplossen. Zo heeft u altijd alle benodigde producten bij de hand. Geen zin om zelf alle winterproducten bij elkaar te zoeken? Bekijk dan onze 5-delige set.
  4. Breng extra autowax aan op de lak van de auto. Dit middel legt een beschermend laagje op de buitenkant, waardoor uw auto bijvoorbeeld beschermd is tegen het strooizout en het andere vuil dat op de wegen ligt tijdens de winterperiode. We raden u aan om de wax met name aan te brengen op de onderste delen, zoals achter de wielen, op de zijpanelen en op het voorrooster. Dit zijn de onderdelen van de auto die het namelijk het zwaarst hebben in de winter.
  5. Smeer deurrubbers in met vaseline of met siliconenspray. Hiermee kunt u namelijk voorkomen dat de deur vastvriest en dat er vervelende problemen ontstaan.
Winter met auto

Wat moet u doen als het tóch vriest?

Ook al heeft u uw auto nog zo winterklaar gemaakt, dan nog kan het geen kwaad om bepaalde handelingen uit te voeren als het vriest, waarmee u problemen nog beter kunt voorkomen. Dit zijn onze adviezen:

  • Allereerst raden we u aan om de accu goed te behandelen. Zorg ervoor dat u niet alleen maar korte ritjes maakt (van minder dan een halfuur), want dan kan de accu telkens net niet genoeg bijladen. Op langere termijn kan dit voor vervelende problemen zorgen.
  • Zet de auto nooit op de handrem, want deze kan namelijk vastvriezen. Wat u daarom beter kunt doen om te voorkomen dat de auto per ongeluk wegrijdt is de P gebruiken of de versnellingspook in de eerste versnelling zetten.
  • Bedek de (voor)ruit met een anti-ijsdeken. Deze dekens zijn voorzien van een reflecterende coating, waardoor de ruit wordt beschermd tegen vorst, wind en sneeuw. Hiermee voorkomt u dat u moet krabben en komt er zelden een ijslaagje op de ruit terecht.
  • Parkeer uw auto als het mogelijk is met de neus richting het oosten. Als de zon dan ’s morgens opkomt kan het ijs op uw voorruit alvast wat smelten voordat u naar uw werk moet, zodat het krabben vervolgens makkelijker gaat.
  • Maak de auto volledig sneeuwvrij voordat u wegrijdt, bijvoorbeeld met een handige sneeuwborstel. U kunt een boete krijgen als u dit niet doet, en dat is niet zomaar. Er kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan als u de sneeuw niet van de koplampen, de nummerplaten of het dak van de auto haalt. Zo kan de sneeuw tijdens het rijden van uw dak vliegen en op de voorruit van een achterligger terechtkomen, waar het diens zicht belemmert.
Rode auto in winter

Toch problemen? Zó lost u ze op

Natuurlijk kunnen er altijd problemen ontstaan, wat voor voorbereidingen u ook treft. Gelukkig zijn deze vaak ook eenvoudig op te lossen. Lees verder om te bekijken hoe, en welke producten u hiervoor nodig heeft.

Slot bevroren? Gebruik slotontdooier om te zorgen dat u uw sleutel gewoon weer kunt gebruiken. Vergeet niet om de slotontdooier buiten de auto te bewaren, want anders kunt u er helemaal niet bij als u het het hardst nodig heeft. Lukt het hier niet mee? Dan kunt u ook altijd nog de sleutel zelf kort verwarmen, bijvoorbeeld met behulp van een aansteker.

Ruiten bevroren? Gebruik een ijskrabber om het ijs weg te halen. Zorg er wel voor dat u de motor van de auto niet laat warmdraaien terwijl u dit aan het doen bent. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er sneller slijtage plaatsvindt en de motor sneller kapotgaat. Ook is dit slecht voor het milieu. U kunt overigens ook altijd een ruitenontdooier gebruiken om ervoor te zorgen dat het ijs sneller loskomt. Vergeet bovendien niet om te controleren of de ruitenwissers zijn vastgevroren. Is dit het geval? Tik ze dan voorzichtig los met de ijskrabber.

Condens op de ruiten? Om goed zicht te blijven houden en geen gevaarlijke situaties te veroorzaken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de condens weg is voordat u gaat rijden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een anticondensdoek. Schakel verder de airconditioning in of zet de verwarming op de hoogste stand, want dit wil vaak ook wel helpen. Liever voorkomen dan genezen? Gebruik dan een luchtontvochtiger voor de auto, die grote hoeveelheden vocht als een magneet uit de lucht haalt, zodat het nooit op de ruit terechtkomt.

Deuren bevroren? Ga er dan niet hard aan trekken, want dan kan het rubber scheuren. Wat u beter kunt doen is de deur stevig aandrukken bij de raamsponningen. Hierdoor zal het ijs namelijk breken en kunt u de deur eenvoudiger openen. Als dit niet werkt kunt u ook altijd een zakje warm water of een warme kruik tegen de deur aanleggen of zelfs een föhn gebruiken. Zorg er wel voor dat u de föhn nooit op de ramen van de auto richt, want dan kunnen deze barsten.

Handrem bevroren? Allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Als u weet dat het gaat vriezen, trek de handrem dan sowieso niet aan. Heeft u dit toch per ongeluk gedaan en is de handrem vastgevroren, dan kunt u deze losmaken door er extra hard aan te trekken. Zo breekt het ijs in de kabel. Werkt dit niet? Dan kunt u ook de motor 15 minuten laten draaien, zodat de handremkabel vanzelf ontdooit.

Met al onze tips kunt u ervoor zorgen dat u deze winter snel, veilig en zonder problemen de weg op kunt. Zo geniet u het hele jaar door van uw auto.


Bestel winterproducten voor uw auto

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: