123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

Chloorgehalte zwembad verhogen of verlagen?

Chloorgehalte zwembad verhogen of verlagen?

Chloorgehalte zwembad verhogen of verlagen?


Chloor is een desinfecterend middel dat ervoor zorgt dat er minder gauw schimmels en bacteriën ontstaan in het zwembadwater. Het chloorgehalte van het zwembad moet daarom goed op peil gehouden worden. Dit is niet alleen belangrijk om de juiste werking van de desinfectiemiddelen te garanderen, maar ook om te zorgen dat het veilig blijft om in het zwembad te zwemmen. Als de waterbalans verstoord raakt, kan dit zorgen voor huidproblemen, jeukerige ogen, problemen met de ademhaling en water dat troebel of groen oogt. Daarom moet u het chloorgehalte van het water altijd goed meten en waar nodig corrigeren.

Er zijn naast twee verschillende soorten chloor, namelijk organisch chloor en anorganisch chloor, ook verschillende chloorwaardes: totaal chloor, vrij chloor en gebonden chloor. Als het chloor net toegevoegd wordt aan het water is het volledig vrij, maar op den duur wordt het gebonden. Dit betekent dat het zijn werk al gedaan heeft en dus niet meer actief is. Het is daarom belangrijk om de gebonden chloorwaarde zo laag mogelijk te houden en vooral de vrije (actieve) chloorwaarde goed op peil te houden. De juiste waardes zijn als volgt:

  • Totale chloorwaarde: 0,5 - 3,5 p.p.m.

  • Vrije chloorwaarde: 0,5 - 2,5 p.p.m. (1,0 p.p.m. voor binnenbaden en 2,0 - 2,5 p.p.m. voor buitenbaden)

  • Gebonden chloorwaarde: Maximaal 1,0 p.p.m.

Het is ook belangrijk om te weten dat de chloorwaarde geen opzichzelfstaande waarde is. Deze hangt namelijk samen met de pH-waarde en de totale alkaliniteit, oftewel de TA-waarde. Beiden oefenen invloed uit op de chloorwaarde. Zorg dus dat u deze twee altijd als eerst checkt en op waarde brengt voordat u aan de slag gaat met de chloorwaarde. De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 liggen, de TA-waarde tussen 100 en 150 p.p.m. (parts per million, ook wel mg/l).

Chloorgehalte zwembad verhogen?

Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen. Hiervoor kunt u chloortabletten gebruiken, het liefst in combinatie met een chloordrijver. Hoeveel chloor u moet toevoegen is afhankelijk van de geteste waardes en diverse andere externe factoren, maar we raden u aan om te zorgen dat de vrije chloorwaarde zeker tussen 2 en 3 p.p.m. ligt.

Is de chloorwaarde écht laag geworden en onder 1 p.p.m. gezakt? Dit kan gebeuren als u het zwembad langdurig niet gebruikt heeft, als u de waardes niet vaak genoeg controleert en corrigeert of juist na zeer intensief gebruik. U kunt dit oplossen met behulp van een chloorshockbehandeling. Dit is een extra hoge dosis chloor in korrelvorm. Meer lezen over het toepassen van een chloorshockbehandeling? Lees dan onze blog hierover.

Chloorgehalte zwembad verlagen?

Als er te veel chloor in het water zit kan dit ervoor zorgen dat het water er troebel en vies uit gaat zien, en dat u zelfs huid-, ademhalings- of oogproblemen kunt krijgen. In principe zal het chloorgehalte vanzelf zakken, maar om dit proces te versnellen kunt u gebruik maken van zonlicht. Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.

Om het chloorgehalte te verlagen kunt u ook gebruik maken van een UV-lamp. Hiermee worden bacteriën en virussen gedood, en wordt ook het gebonden chloor verwijderd. Hier is vaak een teveel van als de chloorwaarde te hoog is. Zorg er wel voor dat u geen te krachtige UV-lamp koopt, want hiermee zal ook het vrije chloor verwijderd worden, en dit is juist belangrijk. U kunt ook kiezen voor UV-C desinfectie, waarbij u de UV-lamp aansluit op de chloorregelaar of het zoutelektrolyse apparaat en het water automatisch langs de UV-stralen gepompt wordt.

In deze tekst heeft u alles gelezen over het belang van de juiste chloorwaarde in het zwembadwater en de manier waarop deze waarde te verhogen of te verlagen is. Heeft u behoefte aan meer informatie of heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Chloorgehalte zwembad aanpassen: FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe verhoog ik het chloorgehalte van mijn zwembad?

De chloorwaarde van uw zwembad kan op twee manieren verhoogt worden: met chloortabletten in combinatie met een chloordrijver; met een chloorshockbehandeling. Voor beide methoden kunt u de middelen bij 123schoon.nl vinden. Chloortabletten gebruikt u wanneer de (vrije) chloorwaarde enigszins ondermaats is, bijvoorbeeld net onder de 2 p.p.m., en een chloorshock wanneer deze zeer laag is, bijvoorbeeld onder de 1 p.p.m.

Hoe verlaag ik het chloorgehalte van mijn zwembad

Het kan ook voorkomen dat het chloorgehalte van uw zwembad te hoog is. Om dit naar beneden bij te stellen kunt u een lange tijd wachten, of met behulp van zonlicht of kunstmatig UV-licht het proces versnellen. De zon (of een UV-lamp) zorgt ervoor dat de chloorwaarde automatisch zakt, en met een UV-lamp worden zelfs diverse bacteriën en virussen gedood.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant: