123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

Wat is organisch chloor en anorganisch chloor?

Wat is organisch chloor en anorganisch chloor?

Wat is organisch chloor en anorganisch chloor?


Er zijn verschillende soorten chloor. Zo is er een onderscheid te maken tussen organisch en anorganisch chloor. In deze tekst vindt u meer informatie over de verschillen hiertussen en leggen we uit welke soort u voor uw zwembad nodig heeft.

Wat is organisch chloor?

Organisch chloor bevat cyaanzuur. Dit is een bindmiddel en stabilisator die ervoor zorgt dat het chloor geen invloed uitoefent op de pH-waarde van het water. Op deze manier blijft het zwembadwater langer hygiënisch. Ook zorgt deze stof ervoor dat het proces van chloorafbraak door UV-straling verlangzaamd wordt. Hierdoor zal de chloorwaarde minder gauw zakken als de zon schijnt, waardoor organisch chloor het beste gebruikt kan worden voor buitenzwembaden.

Organisch chloor kan verder gebruikt worden voor het desinfecteren van zowel hard als zacht water, heeft een langdurige werking en is eenvoudig te doseren. Organisch chloor komt voor in de vorm van chloortabletten, chloorkorrels en chloorpoeders.

Wat is anorganisch chloor?

Anorganisch chloor bevat geen cyaanzuur en is dus niet-gestabiliseerd. Deze soort kan vooral gebruikt worden in zwembaden die een filtersysteem hebben met automatische desinfectie (ionisator), bijvoorbeeld in grote (professionele) binnenzwembaden. Het is zelfs zo dat u in zwembaden met een ionisator verplicht anorganisch chloor moet gebruiken, omdat organisch chloor hier voor roest kan zorgen, waardoor de desinfecterende werking op den duur achteruitgaat.

Gebruik anorganisch chloor verder alleen in zwembaden met zacht water (water dat geen kalk bevat) en niet in zwembaden die (veel) blootgesteld worden aan UV-straling. Doordat er geen cyaanzuur in deze chloortabletten zit kan er door zonlicht snelle chloorafbraak plaatsvinden, waardoor de juiste werking van het chloor ondermijnd wordt. Zo wordt het zwembadwater een stuk minder hygiënisch. Bovendien kan anorganisch chloor de pH-waarde beïnvloeden. Anorganisch chloor komt onder meer voor in de vorm van vloeibaar chloor.

Hoe kiest u tussen organisch en anorganisch chloor?

De keuze tussen organisch en anorganisch chloor kan gemaakt worden op basis van de hardheid van het water, dus de vraag of het water veel kalk bevat of niet. Is er sprake van een fluctuerende waterhardheid, dan is het verstandig om organisch chloor te gebruiken. Als het water altijd zacht is, wordt het gebruik van anorganisch chloor aangeraden. Verder kan ook de blootstelling aan UV-straling een invloed uitoefenen op uw keuze. In binnenbaden is het gebruik van anorganisch chloor veelal passender, maar buitenzwembaden hebben baat bij het gebruik van organisch chloor, omdat hiermee de chloorafbraak door zonlicht tegengaan wordt.

Concluderend geldt dat u voor binnenzwembaden en zwembaden met een ionisator het beste anorganisch chloor kunt gebruiken, terwijl u in buitenzwembaden, opblaasbare zwembaden en opzetbaden het beste voor organisch chloor kunt kiezen.

In deze tekst heeft u alles gelezen over organisch en anorganisch chloor en de verschillen hiertussen. Meer informatie lezen over het creëren van de juiste chloorwaarde? Of over het uitvoeren van een chloorshockbehandeling? Lees dan een van onze andere blogs. En heeft u behoefte aan meer informatie over organisch en anorganisch chloor, of heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Verschillende soorten chloor: FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is organisch chloor?

Organisch chloor is chloor dat cyaanzuur bevat. Dit zuur zorgt ervoor dat chloor geen invloed heeft op de pH-waarde van het water, waardoor het zwembadwater langer hygiënisch blijft. Ook wordt chloorafbraak door UV-straling verminderd, zodat de chloorwaarde minder gauw zakt als de zon schijnt. Organisch chloor kan bij zowel zacht als hard water gebruikt worden.

Wat is anorganisch chloor?

Anorganisch chloor bevat geen cyaanzuur. Hierdoor kan het chloor effect hebben op de pH-waarde van het water, en is de chloorwaarde minder goed bestand tegen zonlicht. Echter wordt op deze manier roest aan een ionisator (automatisch disinfectie systeem in professionele zwembaden) voorkomen. Anorganisch chloor is niet geschikt voor hard water (water met veel kalk), maar zeer geschikt voor zacht water.

Moet ik organisch of anorganisch chloor gebruiken?

In buitenzwembaden, opblaasbare zwembaden en opzetbaden kunt u het beste organisch chloor gebruiken. In binnenzwembaden en (professionele) zwembaden met een ionisator kunt u het beste anorganisch chloor gebruiken.