123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
  • Home
  • Zes essentiële robotstofzuiger tips

Zes essentiële robotstofzuiger tips

Hoe kan ik mijn stofzuiger accu langer mee laten gaan?

Bij correct gebruik is een robotstofzuiger een huishoudelijk hulpje dat zelfstandig uw huis schoonmaakt. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u als gebruiker rekening mee kunt houden om het stofzuigen zo probleemloos mogelijk te laten verlopen.

 

In deze blog benoemen wij zes tips waarmee u de meest voorkomende problemen bij het gebruik van een robotstofzuiger eenvoudig kunt oplossen. Zo kunt u niet alleen langer gebruik maken van de robotstofzuiger, maar beperkt u ook de tijd dat de robotstofzuiger bezig is, en zorgt deze voor een schonere woning.
 

> 1. Sluit de te stofzuigen ruimte af
> 2. Berg de robotstofzuiger(accu) op een goede manier op
> 3. Ruim stoelen voor het stofzuigen op
> 4. Houd de sensoren van de robotstofzuiger schoon
> 5. Houd de contacten van de robotstofzuiger en het laadstation vrij van stof
> 6. Maak de bewegende onderdelen van de robotstofzuiger schoon

1. Sluit de te stofzuigen ruimte af

Sommige modellen robotstofzuiger gebruiken software om een ruimte in kaart te brengen en zo bij te houden waar ze geweest zijn. Dit voorkomt dat een robotstofzuiger een deel van de ruimte overslaat. Het nadeel is dat dit een tijdrovend proces is; de robotstofzuiger zoekt eerst de muren op om de grenzen van de ruimte in kaart te brengen en gaat daarna pas aan de slag met stofzuigen.

 

Dit proces kan worden ingekort (en energie kan worden bespaard) door de ruimte af te sluiten. Doe de tussendeur dicht, zodat de robotstofzuiger snel de grenzen van de ruimte weet te vinden en niet een aansluitende ruimte, gang of overloop meeneemt bij het in kaart brengen. Door de vaak beperkte accuduur is het efficiënter het stofzuigen per ruimte op te delen en zelf de robotstofzuiger in de volgende ruimte te plaatsen.

2. Berg de robotstofzuiger(accu) op een goede manier op

Om de capaciteit van de accu zo lang mogelijk stabiel te houden is het belangrijk de accu op een correcte manier op te bergen. Een Li-ion accu kan door de betere elektrische eigenschappen in de robotstofzuiger gelaten worden als u deze opbergt. Het is wel belangrijk de robotstofzuiger dan op een droge plek zonder temperatuurextremen, idealiter tussen de 5 en 25°C, op te bergen. Li-ion accu’s worden voornamelijk toegepast in robotstofzuigers van na 2015.

 

Een NiMH daarentegen kan goed tegen temperatuurextremen, maar kan stroom blijven lekken als deze langere tijd in een apparaat zit. Bergt u de robotstofzuiger voor langere tijd (meer dan een paar dagen) op? Haal de NiMH accu dan uit de stofzuiger om verlies van capaciteit te voorkomen. NiMH accu’s worden vooral gebruikt in de eerdere generaties robotstofzuigers, van voor 2015.

 

Neemt de accu capaciteit ondanks deze maatregelen af? Dan is het aannemelijk dat de accu verouderd of beschadigd is en vervangen moet worden. In onze webshop vindt u vervangende accu’s voor diverse merken robotstofzuigers, zoals Neato en iRobot.

3. Ruim stoelen voor het stofzuigen op

Stoelen met vier stoelpoten (en andere kleine meubels met meerdere poten) kunnen voor een robotstofzuiger veel problemen opleveren, zeker bij modellen met primitieve sensoren. De stoelpoten werken als een fuik; een robotstofzuiger kan wel onder een stoel komen, maar heeft doorgaans veel moeite om weg te komen.

 

Dit kan worden voorkomen door de stoelen uit de weg te halen, omgekeerd op tafel te zetten, of door ze tegen de tafel te kantelen zodat enkel twee van de vier poten nog de grond raken. Dit geeft genoeg ruimte voor de robotstofzuiger om onder een stoel vandaan te komen, waarmee tijd en energie wordt bespaard.

4. Houd de sensoren van de robotstofzuiger schoon

Een robotstofzuiger vindt zijn weg door gebruik van sensoren. Zo beoordeelt de robotstofzuiger wat zijn afstand is tot objecten in de ruimte. Deze sensoren kunnen alleen goed objecten waarnemen als ze vrij zijn van stof of andere viezigheid. Door de sensoren schoon te houden voorkomt u navigatieproblemen. De sensoren bevinden zich aan de onderzijde en zijkanten van de robotstofzuiger.

 

Als uw robotstofzuiger gebruikmaakt van infrarood- en/of lichtsensoren is het tevens belangrijk de ruimte goed verlicht te houden; hoge contrasten zorgen ervoor dat de robotstofzuiger een beter beeld krijgt van de ruimte.

5. Houd de contacten van de robotstofzuiger en het laadstation vrij van stof

Een slimme robotstofzuiger laadt zichzelf op door bij een (bijna) lege batterij naar een laadstation te manoeuvreren. Het opladen kan echter gehinderd worden door vuil op de elektrische contacten van het laadstation of op de elektrische contacten van de robotstofzuiger. Dit kan ervoor zorgen dat de contacten elkaar helemaal niet of deels niet goed raken, waardoor het laadproces stopt of niet goed verloopt. Dit kunt u verhelpen door de contacten met wat keukenrol of een droge doek af te nemen.

6. Maak de bewegende onderdelen van de robotstofzuiger schoon

Een robotstofzuiger gebruikt diverse roterende en scharnierende borstels, vegers en hulpstukken om een ruimte schoon te maken. Wanneer deze vol raken met stof, vuil of haar kunnen deze bewegende delen vast komen te zitten. Inspecteer daarom regelmatig de onderkant van de robotstofzuiger om te kijken of deze onderdelen een schoonmaakbeurt nodig hebben. Hardnekkige blokkades kunnen worden verholpen door gebruik te maken van speciale schoonmaaktools. In ons assortiment vindt u deze tools en andere vervangende of reserveonderdelen voor uw robotstofzuiger.
 


Robotstofzuiger onderdelen nodig?
Bekijk ons assortiment!

 

Heeft u vragen over onze tips in deze blog of over het assortiment? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. En misschien heeft u zelf wel een goede tip. Ook dan horen wij graag van u.
 

Terug naar blog