Wist u dat ook verzorgingsproducten een houdbaarheidsdatum hebben? Naast yoghurt, appels en vleeswaren kunnen ook uw mascara, gezichtscrème, foundation, zonnebrand of lippenbalsem over de datum zijn. Maar hoe komt u er nu achter wat de houdbaarheidsdatum van uw producten is? Wat moet u doen als uw verzorgingsproducten over datum zijn? En wat kunt u doen om de houdbaarheid te bevorderen? In deze blog krijgt u antwoord op al deze vragen!
Na deze periode voldoet het product dus niet meer volledig aan de kwaliteit die de fabrikant garandeert. Het product kan dan nog wel gebruikt worden, maar werkt niet meer optimaal. Het gebruik van het PAO-symbool is verplicht voor alle producten die in Europa verkocht worden en een houdbaarheidsdatum hebben van minder dan 30 maanden. Let op! In het geval van medicatie kan het zo zijn dat de werkzame stoffen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum door een chemische reactie worden omgezet in giftige stoffen. Het is daarom zeer belangrijk om medicijnen niet meer te gebruiken na de houdbaarheidsdatum.
Hoe werkt dit nu precies? Het potje wordt dus weergegeven met een nummer en de letter M. Op de afbeelding hiernaast is dit bijvoorbeeld 12M. Dit betekent dat de fabrikant garandeert dat het product nog tot 12 maanden na het openen van de verpakking de beloofde werkzame stoffen bevat die op het etiket te vinden zijn. Daarna worden 100% werkzaamheid en kwaliteit niet meer gegarandeerd. Ongeopende producten blijven langer goed. Deze kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren voordat ze bederven. Tip! Schrijf, als u de verpakking opent, de datum waarop de houdbaarheid verstrijkt ergens op, bijvoorbeeld in de notities van uw telefoon, op uw kalender of in uw agenda. Zo vergeet u dit nooit meer en gebruikt u geen producten meer die mogelijk vergaan zijn!
De PAO vormt een zeer goede richtlijn voor het gebruik van uw verzorgingsproducten. Wel moet u rekening houden met het feit dat bacteriën invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit en de houdbaarheid van een product. Probeer de blootstelling aan bacteriën dus zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door nooit een wattenstaafje of make-updoekje twee keer in hetzelfde potje te gebruiken.
In deze blog hebben we de houdbaarheidsdata van verzorgingsproducten toegelicht en meer verteld over het bevorderen hiervan. Heeft u hier nog vragen over of komt u er na het lezen toch nog niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.
Terug naar blog