123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
  • Home
  • Hoe ga ik de verspreiding van bacteriën en virussen tegen?

Hoe ga ik de verspreiding van bacteriën en virussen tegen?

Blog bacteriÃÃÃÃÃÃÃÃën en virussen verspreide

Bacteriën en virussen zijn piepklein en zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar kunnen wel voor veel problemen zorgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een infectie veroorzaken en dus, met andere woorden, iemand ziek maken. Uiteraard wilt u dit voorkomen. Lees daarom verder om te ontdekken hoe u de verspreiding van bacteriën en virussen tegen kunt gaan.

Wat zijn bacteriën en virussen?

Bacteriën zijn dus met het blote oog niet zichtbaar, maar zou u wel met een microscoop kunnen bekijken. Daarom worden het ook wel micro-organismen genoemd. De kleine organismen kunnen in principe niet altijd kwaad en zijn zeker niet altijd ziekmakend. Sterker nog, zelfs een kerngezond mens draagt altijd al miljoenen bacteriën met zich mee, die zich bevinden in onze mond, onze darmen en op onze huid. De verspreiding van deze 'onschuldige' bacteriën is dan ook een natuurlijk proces. Bijvoorbeeld bij het schudden van handen en het aanraken van een deurknop komen we in aanraking met de micro-organismen. Maar dit kan gelukkig allemaal geen kwaad. Het wordt pas écht vervelend wanneer bacteriën op een plek terechtkomen waar ze niet behoren.

Virussen zijn nog wat kleiner dan bacteriën en kunnen wél makkelijk problemen veroorzaken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voor een griepje of een verkoudheid zorgen. Het verschil met bacteriën is dat virussen geen eigen cellen hebben, maar zich nestelen in bestaande lichaamscellen en zich hier vermenigvuldigen. Het vervelende van virussen is verder dat ze behoorlijk makkelijk overdraagbaar zijn. Ze komen door hoesten of niezen in de lucht terecht en kunnen zo hun weg vinden naar een nieuw 'slachtoffer'. Ook kunnen ze een oppervlak terechtkomen (zoals de deurklink) en zo van de ene naar de andere mens verspreiden. [1]

Hoe zorg ik dat ik geen virus krijg?

Nu u weet wat virussen precies zijn, is het ook wel handig om te weten hoe u ervoor kunt zorgen dat hier niet mee besmet raakt. Wij geven drie tips die kunnen helpen bij het voorkomen van een besmetting.

1. Handen wassen
Niet ziek worden? Handen wassen! De handen zijn namelijk ongelofelijk vatbaar voor bacteriën en virussen, maar helaas ontkomt u er niet altijd aan om iemand een hand te geven of om een oppervlak aan te raken waar één van deze twee mogelijk op terecht is gekomen. Als u daarna uw gezicht aanraakt kunnen de bacteriën of de virussen via de mond, neus of ogen in het lichaam terechtkomen. Niet zo vaak uw gezicht aanraken is daarom sowieso aan te raden. Maar ook goed de handen wassen is belangrijk. Het goed wassen van de handen kan echter nog best een kunst genoemd worden. Even een paar seconden onder de kraan houden is niet voldoende. Een goede handenwasbeurt duurt minstens 30 seconden en bevat de volgende stappen:
  • Maak de handen goed nat.
  • Neem minstens 3 ml zeep uit een pompje.
  • Wrijf de handpalmen tegen elkaar. Zorg dat de boven- en onderkant bedekt zijn met zeep.
  • Maak op de vingertoppen, tussen de vingers en bij de duim schoon.
  • Maak de polsen ook schoon.
  • Spoel de handen zorgvuldig af.
  • Maak de handen droog met papieren wegwerpdoekjes (ook tussen de vingers). [2]
Hoe ga ik de verspreiding van bacteriën en virussen tegen?

2. Oppervlakken schoonmaken
Virussen kunnen ook blijven plakken op oppervlakken en op deze manier verspreid worden. Het is dan ook zeer belangrijk om verschillende oppervlakken, zoals deurklinken, aanrechtbladen en bureaus, regelmatig schoon te maken, zodat de ziekteverwekkers verwijderd worden. Hierbij is het van belang om altijd de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken en nooit verschillende schoonmaakmiddelen met elkaar te mengen, want hierdoor kan de werkzaamheid verminderen. Ook schoonmaakartikelen moeten op de juiste wijze gebruikt worden. Zo blijkt uit onderzoek dat microvezeldoeken hun werk na 150 wasbeurten niet goed meer doen én dat het gebruiken van fris sopwater bij ieder klusje noodzakelijk is. Houd de schoonmaakartikelen dus altijd goed schoon. [3]

3. Een goede weerstand
De ene mens is bevattelijker voor virussen dan de andere mens. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de weerstand. Veel water drinken, extra vitaminepillen slikken, genoeg slapen en veel fruit en groente eten zijn dingen die u kunt doen om uw weerstand een beetje te verhogen.

Hoe zorg ik dat ik geen virussen verspreid?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u, ondanks dat u al onze vorige tips heeft opgevolgd, toch ergens een virusje oppikt. Dan wilt u natuurlijk liever niet dat u ook direct uw hele familie en vriendengroep of al uw collega's ook besmet.

Bescherm anderen door te zorgen dat het virus niet in de lucht terechtkomt, bijvoorbeeld door te niezen of te hoesten in uw elleboog. Dit is beter dan dat u de handen gebruikt, want als u dan hierna weer een deurklink of ander oppervlak aanraakt verspreidt u het virus alsnog. Ook regelmatig de handen wassen is daarom aan te raden. En gebruik altijd papieren tissues in plaats van stoffen doeken, want dit wordt anders een broedplaats van bacteriën. Als u de papieren tissue na gebruik direct weggooit blijft de schade beperkt.

Deelt u een tablet of computer met iemand anders? Of heeft u op uw werk flexplekken? Zorg dan ook dat u dit soort apparaten altijd goed schoonhoudt, bijvoorbeeld met hygiënische doekjes.

Hoe zorg ik dat er in mijn bedrijf geen virussen worden verspreid?

In bedrijven is het helemaal belangrijk om de hygiëne hoog te houden. Hierbij een aantal tips die ervoor zorgen dat de kans op bacterieverspreiding binnen uw bedrijf verkleint:
  • Zorg ervoor dat de apparaten die door veel mensen aangeraakt worden, zoals pinautomaten, dagelijks goed schoongemaakt worden.
  • Leeg elke dag de afvalbak en maak deze goed schoon. Sluit de vuilniszakken verder goed en gooi ze direct in afvalcontainers.
  • Gebruik bij in situaties met een grotere kans op de overdracht van bacteriën of virussen chemiebestendige handschoenen.
  • Stel een duidelijk schoonmaakschema op en bewaar de schoonmaakartikelen op een droge plek. Maak verder eerste schone en dan vuile oppervlakken schoon, eerst droge en dan natte oppervlakken en eerst hoge en dan lage oppervlakken.
Werkt u met voedingsmiddelen? Dan is hygiëne al helemaal belangrijk. Lees onze blog over HACCP om te ontdekken hoe u een hygiënische werkplek creëert waarmee de risico's zo veel mogelijk ingeperkt worden.

[1] UMCG: Bacteriën en virussen
[2] RIVM: Handen wassen
[3] RIVM: Hygiënerichtlijn
 
Bestel alles voor desinfectie

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: