Zodra de winter is aangebroken en de buitentemperaturen het vriespunt naderen worden fietspaden, trottoirs, wegen en opritten glad. Om die reden kan het verstandig zijn om strooizout gaan te gebruiken en glijpartijen te voorkomen. Lees hieronder meer over strooizout of bestel direct het gewenste product hierboven.
Hoe werkt strooizout?
Strooizout is een dooimiddel. Wanneer strooizout zich vermengt met ijzel, ijs en sneeuw ontstaat er pekel. Deze vloeistof verlaagt het vriespunt, waardoor het bevriesproces wordt vertraagd en soms zelfs wordt onderbroken. Dit voorkomt harde en gladde ijslagen op het wegdek.
Bij extreme temperaturen onder de -12 °C heeft het gebruik van strooizout eigenlijk geen zin meer. Gelukkig valt er bij die temperaturen weinig sneeuw meer waardoor strooien vaak overbodig is.
Strooizout werkt het beste wanneer het in de ijs- of sneeuwlaag is gedrukt door bijvoorbeeld auto’s of vrachtwagens. Op de stoep is wandelen over een gestrooid oppervlak vaak al voldoende.
Zo behaalt u de beste resultaten met strooizout
Om het beste resultaat te behalen met strooizout zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Wij hebben dit voor u op een rijtje gezet:
- Preventief strooien: houd het weerbericht in de gaten. Zodra er sneeuw en ijs op komst is, kunt u het beste gelijk gaan strooien. Zodra er eenmaal sneeuw of ijs ligt bent u eigenlijk al te laat. Dit voorkomt u een hoop moeite en strooizout.
- Sneeuwruimen: toch overvallen door sneeuwval? Maak de stop of weg dan zo sneeuwvrij mogelijk. Hierdoor kan het strooizout toch nog zijn werk doen.
- Kies het juiste strooizout: de korrelgrootte van strooizout heeft invloed op de werking. Kleinere korrels zout werken sneller in de sneeuw, maar verliezen wel sneller hun effect. Grove korrels werken daarentegen langzamer, maar houden het wegdek wel langer sneeuw- en ijsvrij.
- Gelijkmatige verdeling: een handje strooizout is meestal voldoende voor 1 vierkante meter. Zorg er tijdens het strooien voor dat dit zo gelijkmatig mogelijk gebeurt. Bij grotere oppervlakten kan met de hand strooien erg lang duren. Gebruik in dat geval een schep, emmer met gaatjes of een strooiwagentje.
- Bewaren: bewaar strooizout op een droge plaats. Strooizout trekt namelijk vocht aan, dit kan ervoor zorgen dat er klonten ontstaan en het strooizout uiteindelijk niet meer bruikbaar is.
Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:
Veelgestelde vragen
Waar is strooizout te koop?
Bij 123schoon.nl verkopen wij grote hoeveelheden strooizout. Het strooizout komt van pas bij sneeuw en vorst. Het strooizout wat wij aanbieden is geschikt voor alle buitenoppervlakten zoals asfalt, trottoirs en opritten. Wanneer u vandaag voor 23:59 uur besteld, ontvangt u het morgen al in huis.
Hoe werkt strooizout?
Strooizout is een dooimiddel dat verandert in pekel zodra het zout in contact komt met sneeuw of ijs. Doordat het vriespunt wordt verlaagd, wordt het bevriezingsproces verlaagd of zelfs helemaal gestopt. Hierdoor kan er niet meer ijs aanvriezen en wordt een gestrooid oppervlak minder glad.
Wat is het verschil tussen keukenzout en strooizout?
Strooizout en keukenzout zijn in de basis exact hetzelfde, alleen is strooizout minder zuiver. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet geschikt voor consumptie. Keuken- en strooizout kunnen beiden gebruikt worden voor het strooien, alleen zal keukenzout iets minder lang en snel werken doordat het geen metalen bevat dat strooizout wel bevat.
Heeft u nog vragen over winterproducten voor de auto of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.