123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

Hoe maakt u uw zwembad winterklaar?

Hoe maakt u uw zwembad winterklaar?

Hoe maakt u uw zwembad winterklaar?


Als u een vast zwembad heeft in de tuin is het belangrijk om deze winterklaar te maken zodra de temperatuur onder 14 graden zakt. Zo kunt u ervoor zorgen dat winters weer geen problemen veroorzaakt en u volgend jaar gewoon weer kunt zwemmen in eigen tuin. Lees verder om ons stappenplan te bekijken en te zien welke handelingen u hiervoor allemaal moet uitvoeren.

Zwembad winterklaar maken of helemaal opbergen?

Niet alle zwembaden zijn geschikt om de hele winter te laten staan. Opblaasbare zwembaden en opzetzwembaden kunnen beter goed opgeborgen worden, omdat deze over het algemeen niet bestand zijn tegen temperaturen onder 5 graden. Zo kan het frame kapot gaan en kunnen de PVC-onderdelen beschadigd raken. Bent u dus in het bezit van zo’n zwembad? Lees dan meer informatie over het opbergen van zwembaden en ruim deze op na de zomer.

Actief of passief overwinteren?

U kunt kiezen voor een actieve of passieve overwintering van uw zwembad. Het verschil hiertussen zit hem in de hoeveelheid water die u in het bad laat zitten. Als u kiest voor actief overwinteren betekent dit dat het zwembad de gehele winter volledig gevuld blijft. Dit zorgt er weliswaar voor dat het minder moeite kost om het zwembad in het voorjaar weer zomerklaar te maken en er minder water nodig is, maar ook dat er sprake is van grotere risico’s. Door vorst kunnen de pomp, de inbouwdelen of de leidingen kapotgaan. Daarom raden wij passief overwinteren aan. Hierbij laat u het water zakken en stopt u met filteren. In ons stappenplan hieronder leest u hoe u dat doet.

Zwembad winterklaar maken: het stappenplan

Stap 1: Corrigeer de waardes
Het is ontzettend belangrijk om te zorgen dat het zwembadwater gezond en helder is voordat u de rest van de stappen volgt. Zorg niet alleen dat het water schoon is en dat vervuilingen, stofdeeltjes, takjes en bladeren weggehaald zijn, maar ook dat u alle waardes getest heeft en eventueel terug op peil heeft gebracht.

Stap 2: Verlaag het waterpeil
Om de leidingen en de pomp te beschermen is het belangrijk om het waterpeil te laten zakken tot onder de inbouwdelen. Pomp het zwembad dus leeg tot ongeveer tien centimeter onder de laatste skimmers en inspuiters. Gebruik bij voorkeur de backwash-mogelijkheid van uw filter om dit te doen; zo wordt deze tijdens het leegpompen grondig gereinigd. Als dit geen optie is kunt u ook een dompelpomp gebruiken.

We raden u daarnaast aan om de wanden en randen van het zwembad te reinigen als u het waterpeil verlaagd heeft, bijvoorbeeld met een basisreiniger, om ervoor te zorgen dat de vervuilingen die hier op zitten niet vast kunnen koeken.

Stap 3: Bereid de techniekinstallatie voor

Zorg dat u al het water uit de filterpomp haalt en dat u deze afkoppelt om te voorkomen dat er breukjes of andere beschadigingen ontstaan. Zorg er ook voor dat u al het water uit de onderdelen verwijdert. Hoe doet u dit?

  • Draai allereerst de koppelingen van bijvoorbeeld de kraan en de pomp los.

  • Verwijder de O-ringen, vet deze in en berg deze op een droge plek op.

  • Tap het filtervat af met een aftapplug.

  • Vervang eventueel het filtermedium; dit moet ongeveer eens in de vijf jaar gedaan worden.

  • Schroef eventueel de drukmeter los en tap de zwembadverwarming af.

  • Laat tot slot het achtergebleven water uit de filterpomp lopen met een aftapplug.

Stap 4: Sluit de leidingen af

Nu alles losgekoppeld is is het belangrijk om de leidingen droog te blazen met een compressor, voordat u ze allemaal gaat afsluiten. Als u dit niet doet kunnen ze alsnog bevriezen, met grote beschadigingen tot gevolg. Gebruik een winterplug om de inspuiters en stofzuigeraansluiting af te sluiten en een gizzmo om de skimmers te beschermen.

Stap 5: Plaats winterdrijvers of gebruik overwinteringsvloeistof
Omdat er wel wat water achterblijft in uw bad kunt u ervoor kiezen om winterdrijvers te gebruiken. Hiermee wordt namelijk gezorgd dat het water kan bevriezen zonder dat het bad schade oploopt. Plaats ze in een diagonale lijn in het water om voor het beste effect te gaan. Ook overwinteringsvloeistof gebruiken kan handig zijn. Deze vloeistof is speciaal ontwikkeld om te zorgen dat het water stabiel blijft en bevat zelfs anti-alg, om algengroei te voorkomen. Heeft u dit niet in huis? Dan kunt u ook normale anti-alg gebruiken.

Stap 6: Plaats een afdekzeil
Tot slot is het zeer belangrijk om het zwembad goed af te dekken met een afdekzeil. Hiermee wordt het bad beschermd tegen vervuilingen, zoals bladeren en stof, maar ook tegen algen. Een goed afdekzeil laat namelijk geen licht door en zorgt er dus ook voor dat het water niet onnodig verwarmt.

In deze tekst heeft u gelezen hoe u uw zwembad winterklaar kunt maken. Heeft u nog vragen over ons stappenplan of de producten die u nodig heeft, of mist u dé gouden tip voor het winterklaar maken van uw bad? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we elkaar kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.