123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

Is zwembadwater schadelijk voor planten?

Is zwembadwater schadelijk voor planten?
Is zwembadwater schadelijk voor planten?
 

Er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Er bestaat namelijk een verschil tussen zwembadwater waarin u wel onderhoudsmiddelen gebruikt heeft en zwembadwater waarin u geen onderhoudsmiddelen gebruikt heeft. Onbehandeld water wordt meestal gebruikt voor kleinere zwembaden, zoals kinder- of peuterbadjes, die ook een kleine waterinhoud hebben. Omdat u het water hiervan vaak om de dag volledig ververst, is het gebruik van onderhoudsmiddelen niet nodig. Dit water bevat hierdoor geen chemicaliën en is niet schadelijk voor planten en de grond.

Water waarin u onderhoudsmiddelen (zoals reinigers, chloor en pH-verhogers of -verlagers) gestopt heeft, is wel schadelijk voor uw tuin. Dit houdt in dat u het water uit uw opzet- of opblaasbare zwembad niet zomaar in de tuin mag laten wegstromen en dus niet kan (of mag) gebruiken om de planten mee te bewateren. Het water is niet alleen ongezond voor planten en gras, maar ook voor vissen, insecten en andere kleine beesten. Ook kan het in het oppervlaktewater terechtkomen en daar schadelijke gevolgen hebben.

Wat moet u dan met behandeld zwembadwater doen?

U kunt behandeld zwembadwater dus beter niet in de tuin weg laten stromen, in de sloot leeg laten lopen of gebruiken om uw planten water mee te geven. In plaats daarvan kunt u het water het beste direct in het riool laten wegstromen. U kunt dit doen via een afvoer, het toilet of de douche.

Let op! U kunt water alleen in de afvoer, bijvoorbeeld in de put aan de straat, laten lopen als er sprake is van een gemengd rioolstelsel. Of dit het geval is kunt u navragen bij uw gemeente. Het betekent dat regenwater en huishoudelijk water worden verzameld om gezamenlijk naar de rioolwaterzuivering te gaan. Eenmaal daar wordt het gezuiverd en daarna teruggegeven aan de natuur.

Is er sprake van een gescheiden rioolstelsel? Dit betekent dat het regenwater zonder zuivering wordt doorgesluisd naar sloten, vaarten en rivieren. Als u hier uw behandelde zwembadwater bij gooit is dit dus nog steeds schadelijk, bijvoorbeeld voor de dieren in dit water. Let er dus goed op wat voor rioolstelsel er in uw buurt is. In het geval van een gemengd rioolstelsel kunt u uw zwembadwater hier gewoon in weg laten stromen, bijvoorbeeld via de put aan de straat (let op dat u het er niet naast gooit, want dan komt het alsnog in de bodem terecht). Als er sprake is van een gescheiden stelsel vragen we u om alleen de huiselijke riolering (zoals het toilet) te gebruiken voor het legen van uw zwembad.

In deze tekst heeft u gelezen over de schadelijkheid van zwembadwater voor planten en de natuur. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Is zwembadwater schadelijk: FAQ

Veelgestelde vragen

Is zwembadwater schadelijk voor planten?

Onbehandeld zwembadwater is niet schadelijk voor planten. Dit kunt u dan ook gewoon gebruiken om de planten water te geven. Behandeld zwembadwater (water waarin u onderhoudsmiddelen zoals chloortabletten of andere chemische middelen heeft gebruikt) is echter wel schadelijk. Niet alleen voor planten, maar ook voor vissen, insecten en andere kleine dieren. Dit kunt u dan ook niet in de tuin lozen.

Hoe loos ik behandeld zwembadwater?

Behandeld water dient in het riool geloosd te worden, bijvoorbeeld door het in de afvoer, straatput, toilet of douche te storten. Let wel op dat dit alleen kan bij een gemengd rioolstelsel, en niet bij een gescheiden rioolstelsel. In dit geval kan alleen de riolering van uw huis gebruikt worden, en niet die aan de straat.