123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

Is er een alternatief voor chloor in het zwembad?

Is er een alternatief voor chloor in het zwembad?
Is er een alternatief voor chloor in het zwembad?
 

Lees verder als u uw zwembad graag wilt kunnen ontsmetten zonder chloor te gebruiken. Op deze pagina leggen we uit wat het alternatief voor chloor is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Natuurlijk chlooralternatief: zoutelektrolyse

U kunt chloortabletten of -granulaat op een natuurlijke manier vervangen met behulp van zoutelektrolyse. Hiervoor schaft u een speciaal zoutelektrolyse apparaat aan waarin zwembadzout (in kristalvorm) gestopt wordt. Dit zout bevat chloride en natrium; het apparaat zorgt ervoor dat deze twee van elkaar gescheiden worden en enkel de chloride in uw bad terecht komt. Hierdoor wordt het water in het bad ook niet direct zout. Het gaat hierbij bovendien om een continue dosering van chloor, omdat dit proces van scheiden en binden zich voortdurend herhaalt. Eenmalig toevoegen moet daarom genoeg zijn om uw bad het hele zwemseizoen van chloor te voorzien.

Het chloor dat uiteindelijk in het zwembadwater terechtkomt werkt hetzelfde als dat van chloortabletten of chloorgranulaat, maar is wel een stuk natuurlijker. Zo desinfecteert u hiermee uw zwembadwater en zorgt u ervoor dat bacteriën, virussen en schimmels gedood worden en algen worden bestreden.

Let op! Ook bij het toevoegen van zwembadzout moet u, net zoals bij het toevoegen van chloortabletten, zorgen dat de pH-waarde goed is en dit eventueel even corrigeren.

Waarom wel of niet kiezen voor zoutelektrolyse?

Er zijn verschillende redenen om in plaats van voor chloor voor zoutelektrolyse te gaan. Zoals we al eerder gezegd hebben is zwembadzout wat natuurlijker. Hier zal u daarom ook minder snel problemen mee ondervinden. Er zijn namelijk mensen die last krijgen van irritaties op de huid, de ogen of de luchtwegen als ze zich (te lang) in met normaal chloor behandeld water bevinden. Voor iedereen die hier gevoelig voor is is zoutelektrolyse een echte uitkomst. Bijkomend voordeel is ook dat u geen last heeft van een chloorlucht.

Een nadeel van het gebruik van een zoutelektrolyse apparaat is dat de installatiekosten hiervan vrij hoog zijn. Daarnaast kan het zout van dit systeem ook roestplekken aanbrengen op de materialen van uw zwembad.

Tot slot moet u er ook bij een zoutelektrolyse apparaat voor zorgen dat de dosering van het chloor voortdurend goed is. Ondanks dat er niet gewerkt wordt met puur chloor is er namelijk ook bij zoutelektrolyse sprake van het creëren van een bepaalde chloorwaarde. Omdat het apparaat in principe een continue hoeveelheid chloor uitgeeft is het makkelijk om ervan uit te gaan dat dit wel goed zal zijn, maar dit is een echte valkuil. U moet namelijk alsnog nauwkeurig de pH-waarde en chloorwaarde in de gaten houden en bijsturen waar nodig.

In deze tekst hebben wij uitgelegd wat het natuurlijke alternatief voor chloor is en waarom u hier wel of niet voor zou moeten kiezen. Heeft u hierover nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Alternatief voor chloor in het zwembad: FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is zoutelektrolyse?

Zoutelektrolyse is een proces waarbij zwembadzout (in kristalvorm) wordt gescheiden in chloride en natrium. Dit proces wordt geregeld door een speciaal zoutelektrolyse-apparaat. Dit apparaat zorgt dat de stoffen gescheiden worden, het vrijkomende natrium wordt opgevangen, en het chloride in het zwembad terechtkomt. Het vormt hiermee een natuurlijk alternatief voor chloorgranulaat of -tabletten.

Wat zijn de voor- en nadelen van zoutelektrolyse?

Zoutelektrolyse heeft een aantal voor- en nadelen in vergelijking met het gebruik van chloortabletten. De voordelen zijn dat het een natuurlijke stof is die voor minder irritaties kan zorgen bij gebruikers, en dat er geen chloorlucht ontstaat zoals wel bij tabletten het geval is. Nadeel is dat een zoutelektrolyse-apparaat een aanzienlijke investering is en dat het voor corrosie kan zorgen op metalen onderdelen van het zwembad.