Zonnebrand is bij 123schoon.nl te koop in allerlei varianten. Naast de keuze uit diverse merken en soorten kunt u ook kiezen voor onder andere factor 15, 30, 50 of zelfs 50(+). Dit staat altijd vermeld op de verpakking, maar wat zegt het precies? En weet u al welke factor dan voor u geschikt is? Bekijk de informatie hieronder, daar helpen we u bij het maken van uw keuze.
Sun Protection Factor is beter bekend onder de afkorting SPF. Op iedere zonnebrandverpakking staat dit vermeld. Het geeft aan in hoeverre het zonnebrandmiddel u beschermt tegen de UVA- en UVB-straling van de zon. Deze laatste zorgt voor de bekende rode, pijnlijke en dus verbrande opperhuid. De SPF zegt overigens niets over het blokkeren van UVA-straling. Deze straling richt schade dieper in de huid aan en kan bijdragen aan het ontstaan van melanomen en huidveroudering. De UVA-bescherming bij zonnebrand moet volgens De Europese Commissie altijd een derde* zijn van de UVB-bescherming. *Op de verpakking van zonnebrand is de exacte verhouding niet altijd terug te vinden.
Het bepalen van de waarde van de SPF in uw zonnebrand is grotendeels afhankelijk van uw huidtype. Want hoe snel een onbeschermde huid verkleurt of verbrandt door de zon, is eigenlijk al erfelijk bepaald. Ook hangt het ervan af hoe sterk de zon schijnt en hoe lang iemand zich in de (volle) zon bevindt. Er zijn dus eigenlijk 2 factoren zeer belangrijk bij het bepalen van de SPF van een zonnebrand:
Iedere huid is anders. Uw huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment. Maar algemeen bekend is dat een lichte huid veel sneller in de zon verbrandt dan een meer getinte huid. Hoe lichter de huid, hoe hoger de beschermingsfactor van uw zonnebrand moet zijn. Bepalen welk huidtype u heeft en welke SPF daarbij hoort? Bekijk dit schema van het KWF.
Hoe krachtiger de zon schijnt, des te hoger is de uv-straling waar u aan wordt blootgesteld. De zonkracht geeft aan hoe snel een huid zou kunnen verbranden. Bekijk op de website van het KNMI wat de zonkracht van de dag is. Ook kan UV-straling schade brengen aan uw ogen en uiteindelijk leiden tot blindheid. Draag bij felle zon daarom altijd een zonnebril of pet/hoed.
Een handige vuistregel is: Als u zonder zonbescherming binnen 10 minuten zou verbranden in de volle zon, dan duurt dit met factor 30 dertig keer zo lang (10 minuten x 30). Richtlijn: smeer zonnebrand iedere 2 uur opnieuw om de beschermingsfactor goed te behouden.
Voor kinderen is er speciale zonnebrand in ons assortiment te vinden. Kinderen moeten namelijk extra worden beschermd voor blootstelling aan teveel uv-straling. Doordat een kinderhuid nog in de groei is, herstelt deze minder snel dan de huid van een volwassene. Als er op jonge leeftijd zonschade ontstaat in een huid, kan dit op latere leeftijd sneller uitmonden tot huidkanker. De belangrijkste richtlijnen voor kinderen zijn: