123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer
Populaire vaatwasmiddelen
Dreft vaatwasmiddel
Finish vaatwasmiddel
Sun vaatwasmiddel

Hoe maakt u uw zwembad zomerklaar?

Hoe maakt u uw zwembad zomerklaar?

Hoe maakt u uw zwembad zomerklaar?


Of u nu een vast zwembad in de tuin heeft of een opzet- of opblaasbaar zwembad gaat neerzetten, er zijn altijd een aantal stappen die u moet uitvoeren om deze helemaal klaar te maken voor de zomer. Lees verder om het stappenplan te bekijken.

Stap 1: Maak het zwembad schoon of zet het bad op

Als u een vast zwembad in de tuin heeft hoeft u deze uiteraard niet meer op te zetten, maar met een opblaasbaar zwembad of een opzetbad moet dit wel. De beste tips voor het opzetten van het zwembad vindt u hier. Hier leest u onder meer dat u dit op een platte ondergrond moet doen en een goede ondervloer moet gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat u het zwembad op een goede en veilige manier kunt opzetten, zodat u hier tijdens de warme zomerdagen optimaal van kunt genieten.

Bij een vast zwembad is het belangrijk om deze eerst goed schoon te maken. Zo kunt u drijvend vuil verwijderen met een oppervlaktenet en met een bodemstofzuiger ook de onderkant van uw zwembad goed reinigen. Voor de zwembadrand en de andere stenen of stalen delen kunt u speciale reinigers gebruiken. Begin bij de rand, doe dan de wanden en sluit af met de bodem. 

Tijdens deze eerste stap moet u ook de winterdrijvers verwijderen, de winterpluggen uit de inspuiters en stofzuigeraansluitingen halen en de gizzmo’s weghalen.

Tip: Vergeet ook niet om het afdekzeil goed schoon te maken en te laten drogen voordat u deze gaat opbergen. Als u dit niet doet kan er namelijk schimmel op ontstaan.

Stap 2: Sluit de mechanica aan

Nu is het tijd om het watercirculatiesysteem en de filterinstallatie goed te controleren en alle apparaten weer vast te koppelen en in te schakelen. Sluit tijdens deze stap ook de (zand)filterpomp en de (eventuele) warmtepomp weer aan.

Het gebruik van een zwembadpomp is zeer belangrijk, in een vast én een opblaasbaar zwembad. Hiermee wordt het water namelijk rond gepompt en gefilterd, waardoor vuil direct verwijderd wordt en het water langer gezond blijft.

Stap 3: Vul het zwembad

Vul uw bad met leidingwater; ander water is namelijk niet geschikt. Zo bevat grondwater te veel kalk en ijzer, waardoor de zuurgraad te erg afwijkt. Het water moet verder ongeveer halverwege de skimmers terechtkomen; dit zijn de afzuigpunten die gemonteerd zijn in het zwembad en aangesloten zijn op de filterpomp.

In de praktijk zult u het bad vaak moeten vullen tot ongeveer 10 centimeter onder de zwembadrand. Opblaasbare en opzetzwembaden kunt u het beste voor ongeveer 80% vullen.

Stap 4: Meet en corrigeer de waardes van het zwembadwater

Er zijn een aantal handelingen die u moet uitvoeren om te zorgen dat het water écht schoon blijft. Dit heeft te maken met het creëren en behouden van de goede waardes, bijvoorbeeld de chloorwaarde en pH-waarde. Voer daarom de volgende stappen uit, direct na het vullen van het bad:

  • Test met teststrips of met elektrische meters de pH-waarde van het water en corrigeer dit als het niet goed is. Gebruik een pH-waarde verhoger als de waarde te laag is en een pH-waarde verlager als de waarde te hoog is. Zorg dat de waarde tussen de 7,2 en de 7,6 komt te liggen.

  • Voeg chloor toe. Chloor helpt om het zwembadwater hygiënisch te houden. U kunt het beste beginnen met een chloorshockbehandeling, wat betekent dat u een extra grote dosis gebruikt. Voeg ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram per 1.000 liter water toe, om direct de juiste hoeveelheid chloor te gebruiken.

  • Meet een dag na de chloorshock opnieuw de chloorwaarde en plaats een chloordrijver met chloortabletten om deze waarde op peil te houden. Ook raden we u aan om de pomp een paar dagen voortdurend te laten draaien zodat de desinfectiemiddelen goed hun werk kunnen doen.

  • Voeg anti-alg toe om te zorgen dat algenvorming wordt tegengaan.

Na het meten en corrigeren van de waardes is uw zwembad in principe klaar voor ingebruikname. Let er wel op dat u de waardes in de gaten moet blijven houden. U kunt het beste iedere één à twee weken alle waardes meten om te zorgen dat het water gezond blijft. Deze waardes worden namelijk door een hoop verschillende zaken beïnvloed, bijvoorbeeld door de temperatuur van het water, de hoeveelheid zonlicht en de vervuiling.

Nu zijn alle stappen besproken waarmee u uw zwembad zomerklaar kunt maken. Heeft u nog vragen over ons stappenplan of de producten die u nodig heeft, of mist u dé gouden tip voor het zomerklaar maken van uw bad? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we elkaar kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.