Heeft u last van hardnekkige vlekken in uw kleding of ander textiel die u er niet uit krijgt? Dan heeft u waarschijnlijk hulp nodig van een vlekverwijderaar. In ons assortiment bieden wij meerdere soorten vlekverwijderaars van verschillende merken aan. Selecteer hierboven uw gewenste merk of lees hieronder meer over vlekverwijderaars.
Verschillende soorten vlekverwijderaars
Er zijn heel veel verschillende soorten vlekverwijderaars voor allerlei verschillende soorten vlekken. Doordat er veel verschillende soorten vlekken bestaan die ieder weer een eigen vlekverwijderaar nodig hebben, kan het best een zoektocht zijn op de juiste vlekverwijderaar te vinden. Hieronder een opsomming van de vlekverwijderaars die wij aanbieden in ons assortiment:
- Gel: vlekverwijderaar in gelvorm wordt vaak als extra toegevoegd bij het wasmiddel in de wasmachine. De gel wordt actief tijdens de wasbeurt en zal de vlekken verwijderen waardoor uw kleding vlekvrij uit de was komt.
- Mousse: vlekverwijderaar in moussevorm wordt op een vlek gespoten en moet intrekken om de vlek los te maken van de stof. Mousse vlekverwijderaar kan voor verschillende textiel oppervlakken gebruikt worden, van kleding tot banken en gordijnen.
- Ossengalzeep: een blok ossengalzeep is al jarenlang een effectief middel wanneer het gaat om vlekverwijdering. Dit middel werkt perfect tegen vlekken van diverse aard. Om de zeep te gebruiken dient u deze nat te maken en vervolgens over de vlek te wrijven. Na gebruik de plek goed uitspoelen.
- Poeder: vlekverwijderaar in poedervorm kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Het poeder kan rechtstreeks in de wasmachinetrommel gegooid worden of er wordt van het poeder een papje gemaakt dat vervolgens op de vlek gesmeerd kan worden. Beide manieren zijn zeer effectief tegen vlekken.
- Poetssteen: een poetssteen is een tweezijdige spons die natuurlijke polijstbolletjes bevat. Dit maakt deze vorm van vlekverwijdering geschikt voor grondige reiniging van diverse oppervlakken, denk hierbij aan: sanitair, tegels en voertuigen.
- Powergel: powergels dienen in de vlek gewreven te worden. De flessen van powergels beschikken vaak over een inwrijfdop met een aangepast oppervlak. Hiermee kan het middel dieper in de vlek gewreven kan worden voor een optimale vlekverwijdering.
- Schuim: vlekverwijderaar in schuimvorm is eigenlijk een spray die na sprayen verandert in schuim dat actief is tegen vlekken. Schuim wordt op de vlek gesprayd, ingewreven en dient vervolgens op te drogen.
- Spray: sprays kunnen ook weer op twee verschillende manieren gebruikt worden. Vlekverwijderaar in sprayvorm kan preventief, op bijvoorbeeld kleding, gespoten worden om te voorkomen dat vlekken zich aan een oppervlak kunnen binden. Sprays kunnen ook achteraf gebruikt worden om vlekken los te weken van bijvoorbeeld textiel.
- Zakjes: dit product kan alleen gebruikt worden in de wasmachine. U gebruikt vlekverwijderaar zakjes op dezelfde manier als wasmiddelcapsules. De zakjes worden los in de wastrommel gelegd samen met uw kleding. De zakjes zullen tijdens de wasbeurt actief zijn en vlekken uit uw kleding verwijderen.
- Zeepblok: door deze zeepblokken nat te maken en vervolgens over de vlek te wrijven, brengt u de vlek direct in contact met de vlekverwijderaar. Dit werkt effectief en met deze zeepblokken zullen de meest hardnekkige vlekken verdwijnen.
Verschillende soorten vlekken
Kort samengevat zouden vlekken kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen, namelijk:
- Vet en eiwit vlekken
- Kleurvlekken (bijv. fruit, verf, inkt)
- Roestvlekken (bijv. bloed en roest)
- Schimmelvlekken
Helaas zijn vlekken in de praktijk niet zo eenvoudig in te delen in één specifieke hoofdgroep. Vlekken kunnen namelijk uit verschillende elementen bestaan. Een yoghurtdrankje bevat naast eiwitten en vet ook vaak kleurstoffen. Om u extra te helpen hebben wij een handige vlekkenhulp die u kunt raadplegen bij verschillende soorten vlekken.
De werking van vlekverwijderaars
De werking van vlekverwijderaars Een vlekverwijderaar werkt door middel van natuurlijke, maar soms ook chemische stoffen die op een vlek worden toegediend. Deze stoffen breken de vlek af waardoor deze los komt van de stof. Hoe makkelijk een vlek loskomt en u deze kunt verwijderen is afhankelijk van het type vlek en het materiaal waarop de stof zich bevindt. Het is altijd belangrijk om voor gebruik de instructies op de verpakking te lezen om mogelijke schade aan de stof te voorkomen.
Ingrediënten in vlekverwijderaars
Ingrediënten in vlekverwijderaars Vlekverwijderaars hebben een zeer uiteenlopende samenstelling van ingrediënten die effectief werken tegen vlekken. Deze ingrediënten kunnen globaal samengevat worden in vier hoofdgroepen:
- Alifatische koolwaterstof: dit middel trekt als het ware vuil uit uw kleding en is dus zeer effectief.
- Ossengalzeep: een zeep met een pH-waarde van 9/10 die afkomstig is van dierlijke vetten. Gal is een natuurlijke vetafbreker en zal dus ook vetten en vlekken uit uw kleding verwijderen.
- Enzymen: deze producten zijn hardnekkig tegen bijna alle soorten vuil. Doordat enzymen vuil kleiner ‘knippen’ kunnen vlekken makkelijker worden afgebroken.
- Oxi-producten: dit zijn producten met als hoofdingrediënt percarbonaat en waterstofperoxide. Deze producten ‘bleken’ vlekken weg.
Vlekverwijderaars gebruiken
Vlekverwijderaars worden voornamelijk gebruikt bij vlekken in textiel zoals bijvoorbeeld in een kledingstuk of een vloerkleed. Vlekverwijderaars werken het meest effectief op nieuwe vlekken of vlekken die vochtig gemaakt zijn, zodat de actieve stoffen de vlekken grondig kunnen aanpakken. De standaard volgorde om vlekken te verwijderen is*:
- Maak de vlek vochtig met water
- Spray of wrijf de vlekverwijderaar op de vervuilde plek
- Masseer het middel goed in zodat het product bij alle mogelijke vezels kan waar vuiligheid zit
- Laat het product intrekken (mits dit staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing)
- Spoel het product uit en kijk of de vlek verdwenen is
- Mocht een tweede behandeling nodig zijn, herhaal dan bovenstaande stappen
*Dit is een algemeen stappenplan voor vlekverwijderaars, raadpleeg altijd de originele verpakking van het product dat u gaat gebruiken.
Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:
Veelgestelde vragen
Kan ik met vlekverwijderaar ook oude vlekken verwijderen?
Ja, dit is mogelijk, maar heeft wel extra behandeling nodig. Week de vlek eerst in warm water en breng vervolgens een vlekverwijderaar naar keuze aan. Laat dit intrekken en was daarna het kledingstuk met vlek volgens het reguliere wasprogramma.
Hoe lang moet vlekverwijderaar intrekken?
Dit is afhankelijk van het soort vlek en hoe hardnekkig de vlek is. Meestal wordt circa 10 tot 15 minuten aangehouden. Zodra de intrektijd voorbij is, kunt u de kleding wassen zoals u gewend bent.
Is vlekverwijderaar schadelijk voor kleding?
Vlekverwijderaar is niet schadelijk voor uw kleding minstens u het op de juiste wijze gebruikt. Raadpleeg altijd de verpakking om te kijken of de vlekverwijderaar geschikt is voor het type kleding waaruit u een vlek wilt verwijderen. Sommige vlekverwijderaars bevatten namelijk een kleine hoeveelheid chloor die uw kleding mogelijk kunnen bleken.
Heeft u nog vragen over vlekverwijderaars of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.